Hamilton v Mercedes, Schumacher končuje kariero?

V Mercedesu bo slovitega nemškega dirkača Michaela Schumacherja zamenjal Lewis Hamilton, njega pa v McLarnu Sergio Perez.

Objavljeno
28. september 2012 09.32
Posodobljeno
28. september 2012 09.32
Š. Ro., Delo.si
Š. Ro., Delo.si

Berlin - Kot poroča nemška tiskovna agencija DPA, vodstvo Mercedesa ne bo podaljšalo pogodbe z Michaelom Schumacherjem za novo sezono formule 1. Agencija ocenjuje, da se bo Schumacher tako 25. novembra po dirki v Sao Paolu dokončno poslovil od elitnega avtomobilističnega tekmovanja.

Schumacher je pred leti sicer že sklenil športno pot, nato pa se je po triletnem premoru leta 2009 vrnil kot voznik Mercedesa. A kasneje ni upravičil pričakovanj ekipe, saj je zabeležil vsega eno prvo mesto v kvalifikacijah (26. maja v Monaku) in je 24. junija letos v Valencii osvojil tretje mesto, prve stopničke po zmagi oktobra 2006 na Kitajskem. Letos ga čaka še šest dirk.

Prav zaradi slabih dosežkov so mediji, dirkači in drugi iz cirkusa formule 1 že dlje napovedovali, da bo pri Mercedesu prišlo do zamenjave. Le dirkač in ekipa nista dajala izjav, z obeh strani so prišle informacije, da odločitve do oktobra ne bo, a je informacija prišla na dan vendarle nekaj dni pred napovedanim datumom.

Hamilton odhaja v Mercedes

Medtem ko je nemške medije preplavila novica o slovesu nekdanjega prvaka, so se britanski bolj razpisali o tem, da bo Schumacherjevo mesto pri Mercedesu zapolnil Lewis Hamilton, ki se je že dlje časa ubadal z odločitvijo, ali bi zapustil moštvo McLaren. Danes je 27-letni Britanec že podpisal triletno pogodbo in nadomestil sedemkratnega svetonega prvaka.

»Lewis bo v moštvu zamenjal Michaela Schumacherja, ki je v zadnjih treh letih v moštvu pustil velik pečat,« so v izjavi za javnost zapisali pri Mercedesu, kjer niso skrivali ambicij po prvaku iz leta 2008. Kot so še sporočili, zdaj s Hamiltonom začenjajo novo poglavje.

Hamilton bo v moštvu delal družbo Nemcu Nicu Rosbergu, ki je z moštvom letos prišel do svoje prve zmage v karieri. Po pisanju britanskih medijev, naj bi Hamilton pristal na triletno pogodbo z vsemi bonusi, vredno 60 milijonov funtov (75 milijonov evrov), njegova letna plača pri Mercedesu pa naj bi znašala 15 milijonov funtov (19 milijonov evrov).

Britanec v novem moštvu vidi nov izziv. »Skupaj lahko dosežemo še več. Verjamem, da se bomo z našimi visokimi ambicijami vmešali v boj za naslov,« je dejal Hamilton. Nad njim je bil navdušen tudi šef Mercedesa Ross Brown: »Verjamem, da sta Lewis in Nico dinamična in zanimiva kombinacija. Veselim se že naslednje sezone, da vidim, kaj lahko skupaj dosežemo.«

Srečno nadaljevanje kariere je Britancu zaželel tudi nemški veteran, ki bo bržkone letos sklenil tekmovalno kariero. »Lewisu in ekipi želim vse dobro. Upam, da pridejo do uspehov, za katere smo v zadnjih letih trdo garali,« je dejal Schumacher in se vsem moštvu, kjer je preživel zadnja tri leta, zahvalil za zaupanje in podporo. »Zdaj se bom osredotočil na naslednje dirke,« je še dejal v izjavi za javnost.

McLaren podpisal s Perezom

Iz McLarna pa je ob tem že pricurljala tudi novica o Hamiltonovi zamenjavi. Dirkači Jensonu Buttnu naj bi odslej delal družbo voznik Sauberja Mehičan Sergio Perez, ki so ga dlje časa povezovali s Ferrarijem.

»Njegove predstave v sezoni 2012 so nas prepričale, da je prava naložba za prihodnost. Ko se je kosal z najboljšimi, se trikrat uvrstil na zmagovalni oder in v Monaku dosegel najhitrejši krog, smo dojeli, da gre za pravega dirkača, ki je popolnoma predan hitrosti. Njegov napredek smo spremljali več mesecev. Ima ves potencial, da postane izzivalec za naslov svetovnega prvaka,« je povedal prvi mož McLarna Martin Whitmarsh.

Whitmarsh se je ob tem za sodelovanje zahvalil tudi Hamiltonu. »Z nami je spisal pomembno poglavje svojega življnjea in kariere. Bil je in vedno bo član elitnega kluba McLarnovih prvakov. V prihodnosti mu želimo vse najboljše. Seveda pa si ob tem želimo, da eden od McLarnovih prvakov postane tudi Sergio,« je še povedal šef McLarna.

»Navdušen in počaščen sem, da sem lahko postal del ekipe Vodafone McLaren Mercedes. McLaren je zame eno največjih imen v zgodovini formule 1. Želja vsakega dirkača je, da bi lahko kdaj vozil za najboljše. O tem se sanjal že, ko sem poslušal veličastne zgodbe o Ayrtonu Senni in njegovih naslovih za McLaren. V veliko čast mi je, da sem zdaj jaz del te zgodbe in da bom lahko v letu 2013 dirkal ob Jensonu Buttnu,« je bil zadovoljen Perez.