Se res obeta senzacionalna rošada?

Dirkač formule ena Fernando Alonso naj bi po koncu sezone prestopil k Red Bullu, Sebastian Vettel pa k Ferrariju.

Objavljeno
16. september 2014 22.51
Miha Šimnovec, šport
Miha Šimnovec, šport

Ljubljana – V krogih formule 1 je včeraj kot bomba odjeknila vest, po kateri se ob koncu letošnje sezone obeta senzacionalna »rošada«. Po poročanju italijanske televizijske postaje Sky Italia naj bi namreč Fernando Alonso in Sebastian Vettel zamenjala sedeža, tako da naj bi 33-letni Španec prestopil k Red Bullu, šest let mlajši Nemec pa k Ferrariju.

Novico, ki je seveda dvignila obilo prahu, naj bi potrdili v kratkem; če ne že pred nedeljsko veliko nagrado Singapurja (14.00), pa kmalu po njej. Podrobnosti »rošade« sicer niso razkrili, so jo pa podkrepili z že znanimi dejstvi. Da je Vettel, ki se po štirih zaporednih naslovih svetovnega prvaka pri Red Bullu ne počuti več najbolje, že večkrat izjavil, da bi rad enkrat dirkal za Ferrari, na drugi strani tudi Alonso v zadnjem obdobju pri moštvu iz Maranella še zdaleč ne skače več od zadovoljstva.

Nič čudnega, ko pa z njim že peto zaporedno sezono neuspešno lovi lovoriko. Španski zvezdnik ima namreč v pogodbi s Ferrarijem klavzulo, ki mu – v primeru nekonkurenčnega dirkalnika – omogoča odhod iz moštva. Ta »varovalka« se je sprostila 1. septembra, ko je Alonsa od vodilnega Nica Rosberga (Mercedes) ločilo zajetnih 99 točk, po odstopu 33-letnega Asturijca na prejšnji dirki v Monzi pa se je njegov zaostanek povečal že na 117 točk.

Dvakratni svetovni prvak (z Renaultom v letih 2005 in 2006) je potemtakem že prost dirkač in bi lahko po končani sezoni prestopil v katerokoli drugo ekipo. Da bi utegnil dejansko zapustiti italijansko moštvo, je mogoče soditi tudi po njegovih (pre)velikih zahtevah za podaljšanje sodelovanja, saj naj bi za (novo) triletno pogodbo postavil »izklicno ceno« v višini kar 150 milijonov ameriških dolarjev.

Zanimivo, toliko naj bi vodstvo McLarna, ki se je pred časom resno zanimalo za vrnitev Alonsa, zdaj ponujalo Vettlu, ki pa se je – ko so ga s tem soočili novinarji – le nasmehnil. Po kratkem premisleku jih je izzval: »No, dajte mi pisalo, da podpišem!« Ob tem je ponovil, da se njegov položaj medtem ni spremenil. »Še zmeraj sem srečen tam, kjer sem, vendar pa nihče ne ve, kaj bo prinesla prihodnost,« je poudaril 27-letni Nemec in z zadnjimi besedami razgrel domišljijo tistih, ki ga že vidijo v rdečem kombinezonu. Mimogrede: še en argument za njegov odhod v Maranello je tudi ta, da bi imel pri Ferrariju za moštvenega sotekmovalca Kimija Räikkönena, s katerim se odlično razumeta in v Švici, kjer oba živita, večkrat odigrata tudi kakšen dvoboj v badmintonu.

Kakorkoli že; v italijanski ekipi se na novico o »rošadi« še niso odzvali, zato pa so izrazili precejšnjo zaskrbljenost nad Mednarodno avtomobilistično zvezo (FIA) in njenim včeraj objavljenim seznamom prepovedanih radijskih sporočil med dirkači in moštvi (o vmesnih časih tekmecev, količini goriva v dirkalniku ...), ki bodo začela veljati že ta konec tedna v Singapurju.

Na drugi strani so »rdeči biki« že zanikali prihod španskega zvezdnika. »Alonso zagotovo ne bo dirkal za Red Bull!« je vnovič poudaril Helmut Marko, svetovalec za motošport v avstrijskem moštvu, v katerem so se v zadnjih štirih sezonah veselili prav toliko konstruktorskih in vozniških lovorik. Toda ne bi bilo prvič, da bi se kdo v najhitrejšem »cirkusu« (pre)najedel zarečenega kruha ...