Sebastian Vettel najhitrejši v Bahrajnu

Nemec Sebastian Vettel je na VN Bahrajna ugnal Lewisa Hamiltona in je trdno v vodstvu svetovnega prvenstva.

Objavljeno
16. april 2017 21.15
AUTO-F1-PRIX-BHR
N. Gr.
N. Gr.

Manama - Nemec Sebastian Vettel (Ferrari) je zmagovalec tretje letošnje dirke svetovnega prvenstva formule 1. V Bahrajnu je bil drugi svetovni podprvak Britanec Lewis Hamilton, tretji pa njegov moštveni sotekmovalec pri Mercedesu Finec Valtteri Bottas.

Ferrari je pred sezono na testiranjih kazal dobro formo, ki jo na začetku letošnjega svetovnega prvenstva tudi potrjuje. Po lanski nesporni prevladi Mercedesa je letošnji boj s Ferrarijem dobrodošla popestritev prvenstva, v kateri uživa tudi Lewis Hamilton. 

Ferrari je nedvomno hiter, vprašanje pa je, kako vzdržljiv bo v nadaljevanju sezone njihov dirkalnik - v preteklosti so imeli z motorjem že precej težav. Za Vettla je današnja zmaga druga v letošnji sezoni po slavju na uvodni preizkušnji v Avstraliji, skupno pa 44. v karieri.

»Dirkalnik je bil odličen. Za nami je odličen konec tedna. Takoj na začetku sem čutil, da je avto hiter. Bil sem presenečen, da sem brez večjih težav zadržal prednost tudi po prihodu varnostnega avtomobila. Lewis je bil blizu, a danes je bil moj dirkalnik preprosto predober,« se je veselil Vettel. Nemec je že na startu prehitel Hamiltona, pozneje pa je odločila tudi boljša taktika pri Ferrariju. Odločili so se za zgodnejši postanek, po posredovanju varnostnega avtomobila, ker je Carlos Sainz zadel dirkalnik Lanca Strolla, pa sta se oba Mercedesova dirkača znašla v boksih celo v istem krogu. Hamilton je moral čakati, da se je sprostila garaža po prihodu Bottasa, s počasno vožnjo pa je oviral Daniela Ricciarda; zaradi tega je dobil kazen.

»Moja napaka. Seveda sem malo razočaran, navsezadnje sem dal vse od sebe. Na koncu sem poskušal vse, toda ni šlo,« je razplet pospremil Britanec. Za tolažbo mu je ostala 107. uvrstitev na stopničke, s katero je na zgodovinski lestvici prehitel Alaina Prosta, pred njim pa je zdaj le še Michael Schumacher s 155 uvrstitvami na zmagovalni oder.

V skupnem seštevku SP 2017 je zdaj Vettel spet sam na prvem mestu, pred današnjo dirko sta bila namreč s Hamiltonom skupaj v vodstvu, zdaj ima Nemec 68 točk, Britanec pa 61. Naslednja dirka SP bo 30. aprila v ruskem Sočiju.

VN BAHRAJNA, IZIDI

1. Sebastian Vettel (Nem/Ferrari) 1:33:53,374
2. Lewis Hamilton (VBr/Mercedes) 6,660
3. Valtteri Bottas (Fin/Mercedes) 20,397
4. Kimi Räikkönen (Fin/Ferrari) 22,475
5. Daniel Ricciardo (Avs/Red Bull) 39,346
6. Felipe Massa (Bra/Williams) 54,326
7. Sergio Perez (Meh/Force India) 1:02,606
8. Romain Grosjean (Fra/Haas) 1:14,865
9. Nico Hülkenberg (Nem/Renault) 1:20,188
10. Esteban Ocon (Fra/Force India) 1:35,711