Šef bi Rossijevo kariero čim bolj podaljšal

Italijanski as Rossi je priznal, da je bil 2010. ljubosumen in užaljen, ker je Yamaha pripeljala Lorenza in je ta postal prvak.

Objavljeno
14. september 2014 00.08
T. V., šport
T. V., šport
Ljubljana – Veliki ljudje priznajo svoje napake in Valentino Rossi se je ne glede na velik ego, ki mu je ob izjemnem občutku za dirkanje pomagal zgraditi veličastno kariero v motociklističnem SP, pred današnjo VN San Marina že zapisal na njihov seznam. Razkril je, da sta ga leta 2010 k Ducatiju res gnala užaljenost in tudi ljubosumje, toda to je bila največja napaka njegove kariere.

Italijanom resda ni bilo lahko poslušati teh besed, saj so njegovo selitev k italijanskemu proizvajalcu, v čemer so tedaj videli priložnost za dvojni domači uspeh, pospremili v valovih navdušenja. In čeprav se je pozneje vse skupaj obrnilo v polomijo, je Ducati še vedno podjetje z italijanskega škornja, zato težko potlačijo svojo nacionalno pripadnost. A pri Rossiju očitno požrejo vse, sploh ker se zavedajo, da si je takrat skoraj uničil kariero, saj ni več nobene sezone končal med najboljšo trojico v skupnem seštevku. Drugače bi bilo lahko že letos, čeprav ga čaka še ogorčen boj s sotekmovalcem Jorgejem Lorenzom za tretji položaj v SP, trenutno ima 32 točk prednosti in pred seboj nastop na domala domačih tleh, v San Marinu.

»Takrat sem naredil napako, in to zato, ker so me pri Yamahi vrgli iz tira. Potem ko so si dolgo prizadevali priti v vrh, a jim ni uspevalo, sem jim priboril svetovno lovoriko v letih 2004 in 2005, oni pa so mi pripeljali zelo močnega sotekmovalca. To me je res razjezilo. A zdaj vem, da nisem imel prav. Tudi zato, ker sva imela oba vedno enako podporo,« je Rossi potrdil javno skrivnost, da je kovčke leta 2010 spakiral zaradi Jorgeja Lorenza, s katerim sta si dve leti delila garažo, dokler ni Španec prav omenjenega leta osvojil lovorike; prve v karieri moto gp. Rossi je resda že večkrat razlagal, zakaj se je odločil za odhod, a še nikoli ni tako neposredno priznal, da je bil jezen in užaljen, ker so mu pripeljali mladega tekmeca, ki mu na koncu niti ni bil kos.

Štiri leta pozneje italijanski zvezdnik zveni povsem drugače, umirjeno, trezno, kosanje z Lorenzom, s katerim si spet delita bokse, je zdaj zamenjalo sodelovanje. »Že leta 2008, ko je prišel v moštvo, so za oba enako skrbeli, nič se ni spremenilo. Yamaha se je zame letos res potrudila, delam v razmerah, v katerih lahko dajem vse od sebe, a enako skrbijo tudi za Lorenza. Vsekakor sva za moštvo enako pomembna. A saj se nikoli nisva zares prepirala in tudi tisto, kar se je zgodilo letos v Assnu, je bila le napaka. Vsakemu bi morali dati eno izpušno cev, a so njemu poslali dve, meni nobene. Napaka, nič drugega,« trdi Rossi, ki seveda čuti, da njegov sotekmovalec postaja na prehodu v jesen vse močnejši.

Se je pa zanimivo o njem razgovoril Carmelo Ezpeleta, po svoje motociklistični Bernie Ecclestone, ki je prepričan, da je Rossi še vedno prvo ime tega športa, ne glede na bliskovit vzpon trenutno vodilnega Marca Marqueza. »Strašno pomembno je, da mu je Yamaha ponudila še dveletno pogodbo. Nekateri so sicer špekulirali, da se je odločil nadaljevati zaradi denarja, a letos je večkrat pokazal, da je še zelo močan. Prepričan je, da je še sposoben zmagati, celo osvojiti lovoriko. Le njegova glava po letih ne sledi telesu. Prehiteva ga, saj je še vedno pripravljen kot pred petimi leti. Michael Doohan mi je večkrat dejal, da je v tem športu najpomembnejši um, in prav je imel,« je Ezpeleta poudaril, da je v interesu vseh, da Rossi čim dlje nadaljuje svojo kariero.