Seksi Danica s težko nogo proti formuli ena

Danica Patrick še zdaleč ni novinka v avtomobilističnem športu, njej pa niso tuja niti poziranja pred objektivi kamer in fotoaparatov. Osemindvajsetletna Američanka tekmuje v serijah IndyCar in NASCAR Nationwide. V soboto je na dirki NASCAR v Las Vegasu zasedla 4. mesto, tako se zdaj ponaša z najboljšo žensko uvrstitvijo v zgodovini tega tekmovanja.

Objavljeno
08. marec 2011 00.23
Rok Tamše, delo.si
Rok Tamše, delo.si
Las Vegas - V dirkalnikih se Danica Sue Patrick podi že enajst let, začela je v britanski formuli ford, od leta 2005 pa tekmuje v omenjenih serijah. Pred njo je bil ženski rekord v izrazito moškem športu v rokah Sare Christian, ki je bila daljnega leta 1949 peta na dirki v Pittsburghu.

Danica prihaja iz ameriške zvezne države Wisconsin, izven sveta oktanov pa jo poznajo tudi zaradi nastopov v televizijskih oglasih, oddajah, glasbenem spotu Show me what you got od Jay-Z in televizijski nanizanki CSI: New York. Drzna in pogumna lepotica je tudi uveljavljeni fotomodel, dvakrat se je pojavila v kultni izdaji s kopalnimi oblačili v reviji Sports Illustrated.

Pred leti se je z Danico Patrick na eni izmed dirk formule ena pogovarjal tudi slovenski televizijski komentator Miran Ališič. Seveda ni skrivala, da jo mika tudi nastopanje v elitnem avtomobilističnem razredu. Ni dvoma, da bi Danica s svojo prisotnostjo izdatno popestrila vsakdan privržencev najhitrejših dirkalnikov. Glede na komercialno usmerjenost F1 je kar nekoliko presenetljivo, da izjemno privlačna, popularna in očitno nadarjena voznica še ni dobila prave priložnosti.

Leta 2008 se je Patrickova, ki bo 25. marca dopolnila 29 let, pogovarjala z vodstvom Honde, toda japonsko moštvo je zapustilo formulo ena. Lani so se pojavile špekulacije, da bi lahko vozila za novoustanovljeno ameriško moštvo, a je sama zavrnila to možnost. Formula ena bo spet gostovala v ZDA prihodnje leto in veliki šef dirkaškega cirkusa Bernie Ecclestone je že poslal jasno sporočilo: »Imeti v formuli ena takšno osebo, kot je Danica, bi bila idealna reklama.«

Doslej je v formuli ena priložnost dobilo pet deklet: Maria Teresa de Filippis (Ita, 1958-59; Maserati, Behra-Porsche), Lella Lombardi (Ita, 1974-76; March, RAM, Williams), Divina Galica (VB, 1976-78; Surtees, Hesketh), Desire Wilson (JAR, 1979; Williams) in Giovanna Amati (Ita, 1992; Brabham).

VIDEO: Snemanje za Sports Illustrated (videoprispevek je v angleščini)