Šerif Austina znova trdno v hondinem sedlu

Marc Marquez je po petih dirkah brez zmage začel loviti Rossija in Viñalesa na vrhu prvenstva moto gp.

Objavljeno
25. april 2017 00.24
Eduardo Brozovič
Eduardo Brozovič
Ljubljana – Marc Marquez ostaja šerif Austina, saj je bil v teksaški metropoli najhitrejši še petič zapored in dosegel 30. zmago v razredu motogp. V nedeljo je imel tudi dva zadovoljna »namestnika«. Valentino Rossi je z osvojitvijo drugega mesta prevzel vodstvo v skupni razvrstitvi SP, Dani Pedrosa pa se je prvič povzpel na zmagovalni oder po Misanu 2016.

Po dveh razočaranjih v Katarju in Argentini je Marquez dobil edino, kar ga je lahko potolažilo. Uvidel je, da je lahko zelo konkurenčen tudi z letošnjim modelom honde, z vzponom na 3. mesto v skupni razvrstitvi pa se prepričal, da se lahko poteguje za četrti naslov prvaka v kraljevskem razredu. Maverick Viñales je resda presneto hiter, toda z zgodnjim padcem na VN Amerik je potrdil, da je vendarle iz mesa in krvi.

»Nisem si želel naložiti prevelikega bremena, a sem se zavedal, da bi se znašel v velikih škripcih, če ne bi zmagal niti v 'mojem' Austinu. Dirka je bila pomembna prelomnica v sezoni, zato še zdaleč ni bila lahka. Padec v Argentini mi je nekoliko načel samozavest, izbor trde prednje gume pa je zahteval potrpežljivo vožnjo v prvih krogih. Toda tokrat sem vsaj vedel, da moram zaradi manjšega oprijema pnevmatike ubrati nekoliko previdnejši način vožnje, dokler se ne navadim na razmere, na kar so me vseskozi opozarjali tudi iz boksa. Potreboval sem takšen konec tedna, da se je vse odlično izteklo,« je kar žarel od sreče 24-letni Španec.

Nič čudnega, saj je pred tem zadnjič zmagal 16. oktobra lani na Japonskem, ko si je dokončno zagotovil tretjo šampionsko lovoriko v SP. Na naslednjih petih dirkah se je le enkrat prebil med najboljšo trojico. V finišu lanske sezone je najprej odstopil v Avstraliji, nato pa zasedel 11. mesto v Maleziji in drugo v Valencii, letos je bil četrti v Katatju in padel v Argentini. V nedeljo je bil na vrsti Austin in mu razvedril lice. V ZDA je prišel kot osmi na razpredelnici motogp, zdaj za Rossijem zaostaja za 18 točk in za Viñalesom le za 12, čeprav je prikazal več spodrsljajev kot bravur. Neizkoriščenih rezerv ima torej ogromno.

»V karieri imamo vedno dobre in težke trenutke, namenoma nočem govoriti o slabih. Zdaj mi pravijo, da sem se znova vključil v boj za naslov svetovnega prvaka. Ne strinjam se, saj se nisem nikoli izključil iz njega. Upam, da bom nadaljeval v podobnem slogu tudi čez dva tedna, saj sem v Jerezu zmagal le enkrat, pred tremi leti, in velikokrat zašel v težave. Tudi lani sem se mučil, toda morda bo tudi tam obveljalo pravilo, da mi gre letos nekoliko slabše od rok na dirkališčih, na katerih sem prevladoval v prejšnjih letih, in da sem se popravil na progah, na katerih sem običajno trpel,« je ocenil Marc Marquez, ki je kot ponosen Katalonec in ljubitelj nogometa navdušeno pozdravil tudi nedeljsko zmago Barcelone v španskem clasicu. V njenem lovu za Realom išče dodaten navdih, da bi lahko dohitel in prehitel oba vodilna v SP.

»Prvenstvo je zelo dolgo in domala vsakemu dirkaču se ponudi priložnost. Očitno pa je, da bosta Yamahina aduta zelo močna. Maverick je zelo eksploziven, Valentino pa izjemno izkušen. Neverjetno je, da pri 38 letih vodi v SP. Ni absolutno najhitrejši, saj ta vloga za zdaj pripada Viñalesu, je pa izjemno zanesljiv in si zasluži vse spoštovanje. Žilav tekmec bo tudi v naslednjih mesecih. Zdaj namreč prihajajo na vrsto dirke, ki Hondi ne ustrezajo najbolj, po Jerezu še Le Mans, Mugello ...« pravi austinski junak, ki je z leti nekoliko ohladil svoj vroči značaj in otoplil odnose z Rossijem: »Spori so zgodovina, zdaj se normalno pozdravljava. Težko pa je vzpostaviti pristen stik z drugimi dirkači. Lahko smo poklicni kolegi, toda sleherni trenutek smo tudi tekmeci in vsakdo želi biti prvi. Prijatelje imam doma v Cerveri.«