Trojica motokrosistov po devetih letih spet v finalu

Motokrosisti Matevž Irt, Tim Gajser in Klemen Gerčar so na dirki za svetovni pokal narodov poskrbeli za lep slovenski uspeh.

Objavljeno
30. september 2012 19.58
Posodobljeno
30. september 2012 21.19
MOTOKROS TISKOVNA
Š. Ro., Delo.si
Š. Ro., Delo.si

La Panne - Slovenska motokrosistična reprezentanca v postavi Matevž Irt, Tim Gajser in Klemen Gerčar se je na dirki za svetovni pokal narodov v Belgiji po devetih letih znova uvrstila v veliki finale. Naslov svetovnih prvakov je prvič v zgodovini osvojila ekipa Nemčije, slovenska zasedba pa je končala na 16. mestu.

Na progi v Lommelu je slovenskim predstavnikom je veliki met uspel že v sobotnih kvalifikacijah z uvrstitvijo med najboljših 20, saj so s tem izpolnili osnovni cilj, poroča STA. Matevž Irt je v kvalifikacijah kategorije MX1 osvojil 17. mesto, Tim Gajser je bil 18. v MX2, odločilna vožnja za finale pa je v kvalifikacijah odprtega razredu uspela Klemenu Gerčarju. S 13. mestom je slovenska reprezentanca za las še ujela tako želeni in dolgo pričakovani finale, kamor Slovencem ni uspelo že devet let.

Pred odločilno tretjo dirko je bila Slovenija na 16. mestu in slovenski motokrosisti so se borili celo za uvrstitev med najboljših petnajst. V zadnji dirki sta nastopila Klemen Gerčar in Matevž Irt. Gerčar je dirko končal na 25. mestu, Irt pa je padel in dirke ni končal. Nizozemski dirkač je v prvem ovinku povzročil skupinski padec, ki se mu Irt ni mogel izogniti in je obležal pod motorjem. Kljub nekaj modricam je skušal nadaljevati, vendar jo je pri padcu skupil tudi motor, zaradi česar je moral odstopiti. Vseeno seštevku treh dirk so slovenski motokrosisti osvojili visoko 16. mesto, kar je največji uspeh na pokalu narodov v zadnjih devetih letih.

»Reprezentanca je z uvrstitvijo v finale dosegla cilj, ki smo ga čakali že nekaj let. Rezultat ima še večjo težo še posebej ob dejstvu, da so bile razmere težke in da je bila dirka na terenu, ki ga naši fantje niso vajeni. Vsi trije so svojo nalogo opravili z odliko, škoda le za Matevževo smolo v zadnji vožnji,« je nastop ocenil selektor ekipe Herman Jakolič. Tim Gajser je po koncu tekmovanja prejel še nagrado Ricky Carmichael, ki jo na pokalu narodov prejme najmlajši motokrosist med finalisti, še piše STA.