Spidvej: Slovenci slavili v Ljubljani, Čehom prvenstvo

Slovenski spidvejisti so na zaključni dirki pokalnega tekmovanja štirih držav vknjižili zmago, skupni zmagovalci so bili Čehi.

Objavljeno
01. september 2013 11.50
Speedway
M. Ž., Delo.si/STA
M. Ž., Delo.si/STA

Ljubljana - Na stadionu Ilirije v Zgornji Šiški so spidvejisti odpeljali že 174. dirko, ki je štela tudi za zaključek letošnjega ekipnega pokalnega tekmovanja Slovenije, Češke, Slovaške in Madžarske.

Pred domačimi gledalci so zmagali Slovenci (48 točk), drugo mesto so osvojili Čehi (35), sicer skupni zmagovalci tekmovanja, tretji pa so bili Madžari (23).

Med slovenskimi spidvejisti sta blestela Matej Žagar in Matic Voldrih, ki sta dirko končala nepremagana, Žagar pa si je prislužil tudi posebno Nagrado Ljubljane.

Žagar in Voldrih nepremagana

Slovenska ekipa je bila v Ljubljani sestavljena zgolj iz voznikov AMTK Ljubljana, med njenimi člani pa je bil tudi najboljši član kluba Matej Žagar.

Ta je, skupaj z Maticem Voldrihom, tekmo končal nepremagan, Maks Gregorič pa je dodal tri zmage ter po eno drugo in tretjo mesto.

Tokrat precej zahtevnejša proga kot ponavadi pa je delala prav neverjetne preglavice mlademu Jerneju Pečniku, ki je prav v vseh svojih petih nastopih padel. K sreči brez posledic, je pa bil zato po svoje zagotovo najbolj atraktiven voznik na dirki. Kar štirikrat pa je padec uprizoril celo po vodstvu pred vsemi tekmeci, za nameček še tik pred ciljem.

Nagrada mesta Ljubljane v roke Žagarju

Po končani redni dirki se je najboljših osem voznikov pomerilo še v treh dodatnih vožnjah za posebno Nagrado mesta Ljubljane, ki je še dodatno zaokrožila praznični program te dirke, v katerem so lahko gledalci videli tudi predstavitev večine od 51 dirkačev, kolikor jih je v zgodovini obleklo klubski kombinezon.

Tudi v teh vožnjah se je še enkrat kot najboljši izkazal Matej Žagar, ki je brez težav osvojil še Nagrado Ljubljane. Ko je v finalu vse kazalo na trojni triumf Ljubljančanov, pa je Gregorič v zadnjem zavoju, ko je vozil na drugem mestu, v enem od kanalov več ni obvladal svojega motorja in tako dirko zaključil v zaščitni ogradi. K sreči, podobno kot ostali "padalci" tega dne, brez posledic. Drugo mesto je tako pripadlo Voldrihu, tretje, podarjene stopničke pa se je razveselil Čeh Tomas Suchanek.

»Vesel sem, da sem tudi sam del klubskega Abrahama, saj gre za moj matični klub, v katerem je vso svojo kariero dirkal tudi moj oče Franci, to sicer ni bila dirka, ki bi zame pomenila kaj več kot dober trening in preizkus mojih motorjev, kljub vsemu pa sem s klubskimi kolegi z veseljem tudi pred domačo publiko pokazal kaj znam, klubu pa želim še veliko dobrih voznikov, dirk in na novih petdeset,« je po dirki povedal Žagar, ki je tako opravil malo generalko pred najpomembnejšo dirko njegove sezone, ko se bo to soboto v Krškem pomeril na VN Slovenije, pred največ domačimi gledalci v vsej sezoni in na ovalu, ki ga prav tako zelo dobro pozna.

50. obletnica spidveja v Ljubljani

Z včerajšnjo dirko so obeležili tudi 50-letnico spidveja v slovenski metropoli, ob posebni priložnosti pa je spregovoril tudi predsednik AMTK Ljubljana Rado Stojanovič:

»Vesel sem, da smo s to praznično dirko na tako slavnosten način in z dvema domačima zmagama zaokrožili praznovanje klubske obletnice in verjamem, da bomo lahko na domačem ovalu in na vseh drugih, še velikokrat nazdravili voznikom AMTK Ljubljana, kluba, ki bo še naprej skrbel za dobre dirke v prestolnici ter vzgojo najboljših voznikov slovenskega in svetovnega spidveja.«

 

Izidi

1. Slovenija 48 točk  (Žagar in Voldrih po 15, Gregorič 12, Pečnik 6)

2. Češka 35

3. Madžarska 23

4. Slovaška 15

 


Končni vrstni red

1. Češka 154 točk

2. Slovenija 130

3. Slovaška 115

4. Madžarska 99


Nagrada mesta Ljubljane

1. Matej Žagar (Slo)

2. Matic Voldrih (Slo)

3. Tomas Suchanek (Češ)