Spidvej v Ljubljani slavi Abrahama

Tudi Ivo Daneu, Robert Kranjec in Andrej Šifrer so praznovali pol stoletja spidveja v Zgornji Šiški.

Objavljeno
01. september 2013 13.20
Speedway
Janez Porenta, šport
Janez Porenta, šport
Ljubljana – Niste je mogli zgrešiti. Tiste zimzelene pojoče radijske reklame preprostega besedila: »Spiiidveeej, spiiidveeej v Ljubljaaaani!« Reklame, ki že od nekdaj nekajkrat na leto vabi na spidvejske dirke na stadion Ilirije v Zgornji Šiški. Letos ta zanimiva motoristična panoga v slovenski metropoli praznuje abrahama, jubilejno preizkušnjo, že 174. po vrsti, so prireditelji iz AMTK Ljubljana pod streho spravili včeraj.

Ljubljanski spidvejski hram je v pol stoletja videl že marsikaj: solze sreče, žalosti, obupa, tudi bolečine; padce, tudi takšne, ki so se končali v UKC; zmage domačih junakov, teh je bilo nešteto; bolj ali manj polne tribune v vseh mogočih razmerah, verjetno zgolj v snegu ne. Spidvej – šport, v katerem motocikli ne poznajo prestav in zavor – od vekomaj privablja adrenalinske privržence. In lepa dekleta, ki pred vsako vožnjo izzivalno pomigajo pred štartno vrvico. Dodatna spodbuda? Za večino dirkačev da.

Začelo se je 9. junija 1963. Desettisočglava množica se je zbrala v Zgornji Šiški na otvoritveni dirki, progo je z nekaj prevoženimi krogi odprl ljubljenec občinstva Ludvik Starič z dirkaškim vzdevkom Leteči Kranjec. Zmago je takrat v Krško odpeljal Franc Babič, edini predstavnik domačega kluba Matej Milharčič je bil šesti. »Še sam ne vem, kako me je vrglo v spidvej, prej sem namreč kolesaril. Spomnim se, da sem prvo leto na tedanjem motorju padel kar 40-krat. Po svoje je bilo žalostno, da sta bili volja in želja močno prisotni, razmere pa niso bile prave,« se časov, ko je še oral ledino ljubljanskega spidveja, spominja Milharčič.

Prvi tuji zmagovalec na ovalu v Zgornji Šiški je bil že leto po odprtju Sovjet Genadij Kurilenko, odtlej so si zmage podajali še Čehi, Nemci, Madžari, Hrvati, Poljaki, Avstrijci, Britanci, Danci, Švedi in še največkrat kajpak – Slovenci. Člani AMTK Ljubljana so v zadnjega četrt stoletja močno zaznamovali slovenski spidvej: le enkrat, leta 1994, niso bili posamični državni prvaki, nabrali so tudi 21 klubskih naslovov. Najprej je petkrat zapored, od 1997 do 2001, z domačo konkurenco pometel žal že pokojni Matej Ferjan, od takrat je nepremagljivi veliki as svetovnega formata Matej Žagar.

»AMTK Ljubljana je moj prvi in edini klub v Sloveniji. V njem sem začel in nanj me vežejo lepi spomini. Vse, kar sem doslej dosegel v spidveju, me veže nanj, upam pa, da sem tudi sam klubu dal kakšne radosti,« poudarja 30-letni Žagar, ki ga je bilo videti tudi na včerajšnji jubilejni dirki. Prireditelji so, kot jubileju pač pritiče, poskrbeli za prost vstop in bogat spremljevalni program, tudi z Andrejem Šifrerjem in zmajčicami, na tribunah pa je bilo opaziti številne znane športne obraze, ki s spidvejem sicer nimajo nobene zveze.

Eden izmed njih, ta trenutek precej izpostavljeni dobitnik zlatega reda za zasluge, košarkarska legenda Ivo Daneu, se je spominjal let, ko je tudi sam zahajal na spidvejske dirke: »Kar nekaj desetletij je že minilo od takrat; zdaj pa dosežke slovenskih spidvejistov spremljam zgolj v medijih.« Čas za ogled jubilejne preizkušnje si je vzel tudi skakalni as Robert Kranjec, ki tudi sam prisega na dvokolesnike: »Res je, čeprav sam stavim bolj na cestni motociklizem. Prav daleč se sicer ne vozim, ker mi čas ne dopušča, največkrat švigam kar po gorenjskih cestah.«

Kaj torej reči ob jubileju drugega kot – na novih 50 let, spidvej v Ljubljani!