Tim še čuti bolečine, a nadeja se stopničk

Motokrosist Tim Gajser ni še 100-odstoten, vendar bo tekmecem grenil dirko.

Objavljeno
19. maj 2017 17.23
Državno - pokalno prvenstvo v motokrosu, razred MX Open. Tim Gajser(C) št.243, Klemen Gerčar št.62 in drugi na tekmi. Prilipe pri Brežicah, Slovenija 9.april 2017. [motokros,državna prvenstva,Gajser Tim,Gerčar Klemen,športniki,motoristi,šport]
Mojca Finc
Mojca Finc
Teutschenthal – Motokrosistični as Tim Gajser ima izjemno regeneracijo. Po hudih padcih na dirki za svetovno prvenstvo v Latviji, po katerih se je stežka premikal, je po enajstih dneh premora sedel na svojo hondo in potrdil, da je nared za jutrišnjo dirko v elitnem MXGP v Nemčiji.

Padca na mivki v Latviji sta bila grda. V prvi vožnji ga je zadel tekmec Jose Butron – Španec je pustil sledi svojega kolesa na Gajserjevi nogi –, v drugi pa ga je pri približno 65 km/uro vrglo čez krmilo na tla. Poln podplutb se je komajda premikal, sam se ni mogel postaviti na noge, ponoči zaradi bolečin ni spal. Njegov nastop na naslednjem prizorišču v Nemčiji je bil vprašljiv.

A kot večkrat v preteklosti je Gajser hitro okreval. V četrtek je opravil zadnji zdravniški pregled, status bolniške odsotnosti pa je prekinil s treningom, ki sta ga isti dan opravila z očetom Bogomirjem na domači progi v Halozah. »Lahko sem srečen, da se nisem še bolj poškodoval. Bilo je prav frustrirajoče, vendar motokros včasih ubere takšno pot,« je dejal Gajser.

Tudi njegov oče in trener je presenečen in navdušen nad spremenjenim zdravstvenim stanjem. »Kar ne morem verjeti, kako hitro je napredoval pri okrevanju. Zaradi hematoma čuti bolečine v hrbtenici. Razumljivo je, da ni 100-odstotno pripravljen, vendar je sposoben odpeljati dirko,« je povedal Bogomir Gajser.

Aktualni svetovni prvak je opozoril, da še ni pravi, a hkrati poudaril, da se bo v Teutschenthalu potrudil po svojih najboljših močeh. »Lani je bila proga zelo zahtevna, a iztržil sem 2. mesto. Prav zato se veselim nastopa, želim pa si vnovičnih stopničk,« je v zmagovalnem slogu razmišljal dirkač, ki je na tem prizorišču slavil pred dvema letoma, takrat v razredu MX2.

Padca v Latviji pred dvema tednoma sta mu odnesla vodstvo v skupnem seštevku SP. Rdečo ploščico si je priboril italijanski zvezdnik Antonio Cairoli, ki ima pred Gajserjem 17 točk prednosti. Dirkališče v Teutschenthalu, za katerega je značilna trd teren, ki zahteva izkušnje in popolno osredotočenost, osemkratnemu svetovnemu prvaku zelo ustreza. Prvič je na tem prizorišču zmagal pred desetletjem, na najvišjo stopničko se je povzpel potem še trikrat. »Zelo rad tekmujem tam. Teren je trd in tehničen, ni tako široko odprt kot nekatera druga dirkališča. Pravzaprav se zdaj veselim vsake preizkušnje, saj sem v dobri formi, imam hitrost, jezijo pa me štarti,« je prekaljeni bencinski maček razkril, kaj je pilil pred odhodom v Nemčijo.

Poleg Gajserja bo od slovenskih motokrosistov tekmoval še Jernej Irt, ki se je v Latviji vrnil po daljši bolniški odsotnosti. »Čeprav mi proga v Nemčiji bolj ustreza kot tista v Latviji, trenutno ne ujamem pravega občutka na motorju. Upam na vedno boljše rezultate, ne želim pa si nalagati prevelikega pritiska,« je povedal. Njegov brat Peter, edini slovenski predstavnik poleg Gajserja, ki je letos v SP osvojil točke, je prejšnji konec tedna grdo padel na dirki za angleško prvenstvo, na kateri je tekmoval za tamkajšnjo ekipo JK Yamaha. Ljubljančan je močno potolčen, nadeja pa se čimprejšnje vrnitve na motor.

Enako si želi tudi Klemen Gerčar, nekdanji svetovni prvak v razredu MX3, ki je uspešno prestal operacijo kolena. »Grem domov in rehabilitacija se je že začela!« je Gerčar včeraj zapisal na facebooku. Tekmece bo nekaj mesecev primoran spremljati z domačega kavča.

Ti se bodo jutri na progo podali ob 14. uri, druga vožnja pa bo na sporedu tri ure pozneje.