Tudi naslov prvaka je še v igri

Spidvejist Matej Žagar pred zadnjima dirkama za svetovno prvenstvo drži peto mesto.

Objavljeno
27. september 2014 15.50
2014 Tegera Scandinavian Speedway Grand Prix Friends Arena Solna, Stockholm 27/09/14 PRACTICE 26/09/14
Janez Porenta, šport
Janez Porenta, šport
Ljubljana – Ko smo aprila lani serijskega slovenskega šampiona v spidveju Mateja Žagarja pobarali, kakšen je njegov skrajni rezultatski domet, je kot iz topa izstrelil: »Naslov svetovnega prvaka! To sta moja želja in moj cilj, tega ne skrivam, vse podrejam temu.« In, kdo bi si mislil, lepo pozneje sploh ni daleč od začrtanega.

Čeravno so njegovi letošnji nastopi na preizkušnjah SP vroče-hladni, mu to ne preprečuje, da ne bi vse do zadnjega ostal v boju za šampionsko lovoriko. Pred zadnjima dvema dirkama drži peto mesto, za drugim zaostaja pičlih osem točk, kolikor jih je mogoče nadoknaditi na eni preizkušnji, medtem ko je vodilni Greg Hancock resda že 15 točk spredaj, a je treba podčrtati, da še ni povsem okreval po nedavnem zlomu roke, zaradi katerega je moral pred dvema tednoma izpustiti nastop v Vojensu, kar se mu je zgodilo celo prvič v karieri – po odpeljanih rekordnih 177 elitnih dirkah.

Vrednosti Žagarjeve izjemno uspešne sezone ne zmanjšuje niti dejstvo, da so imeli njegovi glavni tekmeci doslej nemalo preglavic, začenši s tričetrt lanskega leta vodilnim Rusom Emilom Sajfutdinovom, ki je moral zaradi poškodbe izpustiti zadnje tri dirke, letos pa se je bil zavoljo finančne luknje primoran odpovedati nastopanju med elito. Avstralca Darcyja Warda so začasno suspendirali, ker je padel na alkotestu, pri Dancu Nielsu-Kristianu Iversenu je nastradalo koleno ob trku z ameriškim »fosilom« Hancockom in je zato prav tako izven pogona, branilec naslova Tai Woffinden je moral z zlomljeno kostjo v levi roki izpustiti Gorzow ... Žagar pa je, nasprotno, prejel poljub boginje Fortune in se je doslej v sezoni k sreči izognil vsakršnim težavam, če seveda pustimo tiste z motorji ob strani.

Do konca sta ostali še današnja VN Skandinavije v Stockholmu in finalna dirka že tretjič letos na poljskih tleh (kjer se 31-letni Črnovaščan počuti kot doma), tradicionalno sredi oktobra v Torunu. V igri je še kvečjemu 42 točk, Žagar lahko torej teoretično še postane svetovni prvak. Pot do lovorike bi mu olajšala nadaljnja odsotnost Hancocka, ki se je na Švedskem resda pojavil, vprašanje pa, kako uspešen bo s stisnjenimi zobmi. A kakor koli se sezona razplete, že danes je jasno, da bo imela Slovenija tudi prihodnje leto svojega predstavnika med elito. Žagar slabši kot deveti v letošnjem končnem seštevku ne more biti, najboljša osmerica pa si zagotovi neposredne vozovnice za še eno leto v SP. Če bi članu AMTK Ljubljana vseeno spodletelo, je poiskal še rešitev B in se med redne dirkače v SP 2015 prebil tudi skozi kvalifikacije v Lonigu. Bolje dvakrat potrjeno kot nikoli.

Danes karavano najboljših spidvejistov čaka preizkušnja v stockholmski Friends Areni, na kateri se je Žagar lani okitil z drugim mestom, premoč je priznal le Iversenu. A letošnje izkušnje ga učijo, da se na tradicijo na more zanašati. V minuli sezoni je bil namreč drugi tudi v Bydgoszczu in Københavnu, letos pa se na obeh prizoriščih ni dokopal niti do polfinala. »Če se mi posreči tokrat, bom lahko rekel, da gre v tretje res rado. Forma je prava, zato upam, da bom ponovno v boju za stopničke in nove dragocene točke. Proga je zelo globoka, zato sem za boljši občutek preizkusil vse tri motorje in do konca treninga ujel prave nastavitve,« je strnil misli Žagar.