Uvodna dirka formule ena v nemirnem Bahrajnu odpovedana

Protivladni protesti v Bahrajnu so preprečili tudi izvedbo uvodne dirke v novi sezoni formule ena, saj so po končanih pogovorih Bernieja Ecclestona s princom Sulmanom bin Hamadom Al Kalifo sporočili, da je dirka dokončno odpovedana. Obstaja sicer možnost, da bodo dirko za VN Bahrajna izvedli kasneje letos.

Objavljeno
21. februar 2011 17.05
David Osojnik, delo.si
David Osojnik, delo.si
Manama - Protirežimski protesti v najmanjši arabski državi v Perzijskem zalivu so do sedaj zahtevali že sedem smrtnih žrtev, okoli sto ljudi je bilo ranjenih, razmere v državi pa bodo tudi v prihodnjih dneh ostale vse prej kot mirne. Prav zaradi tega so odpovedali uvodno dirko v novi sezoni formule ena, saj je šejk Al Kalifa očitno presodil, da bi bila organizacija takšnega dogodka v tem času prenevarna.

O odpovedi dirke je bil že obveščen tudi alfa in omega formule ena Bernie Ecclestone, ki je prejel klic s strani prina AI Kalifa. »Žalostno je, da je moral Bahrajn dirko odpovedati. Vsi mi v formuli ena si želimo, da se razmere v državi čim hitreje uredijo, saj so nas tu vedno sprejeli zelo gostoljubno in toplo. To vam zagotovo lahko potrdijo vsi, ki so kadarkoli obiskali državo. Upamo, da se bomo čim hitreje lahko vrnili v Bahrajn,« je odpoved dirke komentiral 80-letni Britanec.

»Ecclestonu bi se posebaj rad zahvalil za njegovo podporo in razumevanje, saj nam je že od samega začetka prepustil končno odločitev o izvedbi dirke. Presodili smo, da je bolj pomembno posvetiti se vzpostavitvi novega nacionalega dialoga v državi, dopuščamo pa možnost, da dirko izpeljejo kasneje v letošnjem letu,« pa je bahrajnski prestolonaslednik pojasnil svojo odločitev.

Moštva zadovoljna s sprejeto odločitvijo

V najhitrejši karavni sicer ni bilo čutiti pretirane napetosti zaradi negotove usode dirke, saj so bila moštva prepričana, da bo šef F1 na koncu vendarle sprejel odločitev, ki bo najbolj razumna in primerna za vse vpletene. »Seveda je odpoved dirke velika škoda, a to je povsem razumljiva poteza, zaradi vseh težav v državi,« je odločitev komentiral vodja moštva Red Bull Christian Horner.

Podobnega mnenja je tudi šef Williamsa Adam Parr: »Povsem jasno nam je, da bi bila izvedba dirka v takšnih razmerah neprimerna. Trenutno razmišljamo le še o Melbournu, medtem ko se bomo z Bahrajnom ukvarjali, ko bo dirka ponovno na sporedu.«

»S težkim srcem smo zadnjih nekaj dni spremljali dogajanje v državi. Jasno je, da so na kocki precej večje stvari, kot je organizacija velikega dirkaškega tekmovanja. Odpoved dirke je primerna poteza, ki jo popolnoma podpiramo,« so se oglasili tudi iz tabora Virgin Racing.

Gre sicer za prvo odpoved dirke po letu 1995, ko so bili organizatorji prisiljeni odpovedati dirko na Japonskem, saj je državo stresel močan potres s kar 7.3 stopnje po Richterjevi lestvici, življenje je takrat izgubilo več kot 6.400 ljudi. Letošnja sezona formule ena se bo tako pričela z manjšo zamudo, saj bo sedaj uvodna dirka na sporedu 27. marca v Avstraliji. Prestavili so tudi zadnja testiranja pred pričetkom sezone, ki bodo sedaj v Barceloni med 8. in 11. marcem.