V Austinu tudi motociklisti, Grki načrtujejo stezo za F1

V Austinu, ki bo kmalu gostilo premierno tekmo formule 1, se bodo v naslednji sezoni merili tudi motociklisti.

Objavljeno
04. oktober 2012 13.46
Posodobljeno
04. oktober 2012 13.46
Š. Ro., Delo.si
Š. Ro., Delo.si
Austin - Novo dirkališče v teksaškem Austinu, kjer bo novembra premiero doživela dirka formule 1, bo prihodnje leto gostilo tudi najboljše motocikliste na svetu. Dirka je predvidena za 21. april.

Tako kot na klasični preizkušnji v kalifornijski Laguni Seci, kamor spustijo le dirkače elitnega razreda motoGP, bodo tudi v Austinu tekmovali le motociklisti v najmočnejšem razredu. Tisti v šibkejših razredih moto2 in moto3 bodo lahko, tako kot letos, v ZDA tekmovali le na dirki v Indianapolisu.

Na začasnem koledarju, ki ga bodo morali v vodstvu tekmovanja še potrditi, je za sezono 2013 sicer načrtovanih 19 dirk, preizkušnja v Argentini še ni dokončno potrjena. Uvod bo nočna dirka v Katarju 31. marca, konec sezone pa v Valencii 10. novembra 2013.

V Patrasu steza za F1?

Kljub težkim gospodarskim časom so v Grčiji razkrili zamisel o gradnji steze za formulo 1 v bližini pristaniškega mesta Patras. Po spodbudili  mnenju grške vlade, naj bi tako gospodarski in turistični razvoj regije.

Grčija bi morala v projekt vložiti 29 milijonov evrov državnega denarja, skupna vrednost gradnje steze naj bi znašala približno 95 milijonov evrov, preostanek pa bodo dobili z vložki zasebnih investitorjev. Če bo šlo vse po načrtih, naj bi progo zgradili v 36 mesecih, so sporočili iz grškega ministrstva za gospodarstvo, kjer računajo, da bodo z uspešno izvedbo projekta zagotovili tudi 800 novih delovnih mest. Načrte mora potrditi še parlament.