V Buzetu tudi sveži očka Aleš Prek

Dvojni dirkaški vikend za Slovence: v Buzetu predzadnja gorska dirka za DP, krožno-hitrostne sezone bo konec v Brnu.

Objavljeno
14. september 2013 02.24
Patrik Zajelsnik
Janez Porenta, šport
Janez Porenta, šport

Ljubljana - Pred slovenskimi avtomobilisti je pester vikend z dvojnim programom, a v obeh primerih izven meja domovine. Gorsko-hitrostni dirkači bodo v hrvaškem Buzetu nastopili na predzadnji preizkušnji DP, krožno-hitrostni pa bodo zapečatili tekmovalno leto v Brnu.

V Buzetu se obeta pravi bencinski praznik, saj je prijavljenih kar 197 dirkačev iz dvanajstih evropskih držav, ob njih pa še 35 promocijskih voznikov, trije predvozniki in dva kartista. Udeležbo je napovedalo tudi 32 nastopajočih iz Slovenije, kar je celo nekoliko več kot pred tednom dni na Gorjancih. Takšen razplet je že zdavnaj napovedal direktor Gorjancev Samo Golobič, rekoč: »Zagotavljam vam, da bo v Buzetu več slovenskih tekmovalcev kot na naši dirki. Brez komentarja.« Njegove besede so se pozlatile, 32. Buzetski dani so navsezadnje preizkušnja, ki šteje tudi za gorsko-hitrostno EP, torej tudi pravi test razmerij z elitno konkurenco stare celine.

Zraven bodo vsi, ki kaj veljajo v slovenskem gorsko-hitrostnem avtomobilizmu na čelu z zdomcema, v Nemčiji živečima bratoma Patrikom (tretjim v Ilirski Bistrici) in Aleksandrom Zajelšnikom z normama M20F, ki utegneta biti prehitra tudi za Marjana Smrdelja z lolino formulo 3000. Blizu vrha znajo biti še vselej atraktivni prekaljeni lisjak iz Klenika pri Pivki Milan Bubnič z neumorno lancio delto HF integrale, zmagovalec Lučin Rado Raspet z mitsubishijem lancerjem osme evolucije, Peter Marc z lancerjevo »devetko« in kajpak Aleš Prek, ki je moral po štirih letošnjih zmagah v Lučinah zaradi okvare menjalnika prekiniti niz neporaženosti. Vseeno bo 31-letni Vrhničan za volanom zmogljivega porscheja 997 GT v Buzetu nedvomno dobre volje, saj je pred dnevi drugič postal očka: sinček Kris je namreč dobil sestrico.

Po današnjih treningih ob 10. in 14. uri bosta jutri glavni vožnji ob 9. uri in ob 13.30.

Poglajen že prvak, napeto v pokalu Lema GP

Krožno-hitrostno državno prvenstvo pa bo zadnjo epizodo doživelo v Brnu, ki bo nadomestil odpovedano preizkušnjo na madžarskem Panoniaringu, ki bi morala biti sicer na sporedu prvi oktobrski vikend. V generalni razvrstitvi ni nobenih neznank več, že predčasno si je namreč naslov prvaka zagotovil Zoran Poglajen s povsem novim pokalnim renaultom cliom RS. Nekdanji nogometaš Set Vevč in Korotana, ki je pred kratkim dopolnil 40 let, ima pred zasledovalci že 137 točk ali več prednosti, tako da ga konkurenca ne more več ujeti.

Povsem drugače pa je v izjemno izenačenem pokalu Lema GP, v katerem se dirkači že tretjo sezono merijo za volani fiatov grande puntov. Kar peterica kandidatov za pokalno lovoriko je pred zadnjim izzivom stisnjena v 91 točk, najbolje kaže Tržačanu Mathiasu Lodiju, ki pa ima le 14 točk zaloge pred junakom Salzburgringa Tomažem Trčkom. V igri so še Andro Pertot, Aleš Bužga in Klemen Popit, ki so se vsi v tej sezoni že veselili zmage.

Na štartu bo sicer 12 voznikov s slovensko licenco.