V Latviji rekordna slovenska zasedba

Na dirki mxgp konec tedna v Latviji bodo poleg Tima Gajserja nastopili še Peter in Jernej Irt ter Klemen Gerčar.

Objavljeno
04. maj 2017 18.25
Motokros, Tim Gajser
N. Gr.
N. Gr.
Ljubljana - Latvijski Kegums bo konec tedna gostil sedmo dirko svetovnega prvenstva v motokrosu, tokrat z rekordno slovensko udeležbo - na dirki najvišjega nivoja štirje Slovenci še nikoli niso nastopili hkrati.

Na zadnji dirki na peščeni podlagi v nizozemskem Valkenswaardu je slavil Francoz Gautier Paulin, Tim Gajser pa je bil peti in se drugič v tej sezoni ni uvrstil na zmagovalni oder. A Slovenec še vedno vodi v skupnem seštevku svetovnega prvenstva, pred Italijanom Antoniem Cairolijem ima štirinajst točk prednosti.

Gajser je v nedeljo v Slovenskih Konjicah za trening odpeljal še dirko za državno prvenstvo, kjer je zmagal in se v Latvijo odpravlja z dobrimi občutki, saj mu tudi tamkajšnji teren mnogo bolj ustreza kot prejšnje dirke.

»Proga v Latviji mi je všeč in mi ustreza. Lani sem na tej dirki zmagal. Po vsaki dirki se rad vrnem domov, da si naberem novih moči in se pripravim za naslednjo. Vmes sem pretekli vikend odpeljal še dirko državnega prvenstva. Ko sem doma, treniram po ustaljenem urniku in tako je bilo tudi tokrat, zato verjamem, da me v Latviji ponovno čaka uspešen vikend,« je napovedal Gajser. Lani je bil v Latviji njegov glavni tekmec v boju za zmago Antonio Cairoli, ki bo sodeč po letošnjih predstavah nevaren tudi ta konec tedna.

Klemen Gerčar upa, da se bo v Latviji prvič letos vpisal med dobitnike točk. »Glede na izkušnje s prvih dveh dirk na evropskih tleh, je v Latviji moj cilj, da osvojim kakšno točko. Tudi dirka državnega prvenstva, ki sem jo odpeljal minulo nedeljo, je bila dober pokazatelj trenutne pripravljenosti. Zato verjamem, da mi lahko s kančkom športne sreče to tudi uspe.«

Petru Irtu upanje na dober rezultat vlivata podlaga latvijske proge in pa dober rezultat z dirke nemškega prvenstva, ki jo je odpeljal pretekli konec tedna. »Iz dirke v dirko mi gre bolje, podlaga v Latviji mi ustreza, zato mislim, da se lahko uvrstim kakšno mesto više kot na prejšnjih tekmah,« je napovedal mlajši od bratov Irt.

Zaradi poškodbe pa bo Jernej Irt v elitni kategoriji MXGP tekmoval prvič letos. Dirki v Italiji in na Nizozemskem je moral namreč izpustiti. Minuli vikend je za trening odpeljal dirko nemškega državnega prvenstva, na motor pa je zaradi poškodbe sedel šele pred dvema tednoma. »Poškodba še ni povsem sanirana, z motorjem sem začel trenirati šele pred dvema tednoma. Zato pred dirko nimam visokih pričakovanj. Z ekipo gremo na dirko predvsem zato, da vidimo, kje smo trenutno in kaj vse je še treba izboljšati za uspešno nadaljevanje sezone,« je previden Jernej.

Kvalifikacije bodo v soboto popoldne, dirka pa v nedeljo. Odločilna vožnja bo na sporedu ob 16. uri.