Veliko slavje Honde, polom Yamahe

Trojna zmaga španskih motociklistov na domačih tleh v Jerezu, najhitrejši Dani Pedrosa na hondi.

Objavljeno
08. maj 2017 02.37
Eduardo Brozovič
Eduardo Brozovič
Jerez – Četrta dirka motociklistične sezone je povsem upravičila svoje ime. Na VN Španije so si domači dirkači prilastili celoten oder za zmagovalce v razredu motogp – na najvišjo stopničko se je povzpel Dani Pedrosa –, prvi mesti pa so osvojili tudi v konkurenci moto2 in moto3.

Da bo svetovno prvenstvo že tako kmalu dobilo tretjega zmagovalca kraljevske preizkušnje v tej sezoni, so gledalci slutili že v kvalifikacijah, v katerih je bil najhitrejši Pedrosa pred Marcom Marquezom in Calom Crutchlowom. Za Britanca se je dirka kmalu končala, zato pa sta aduta tovarniškega moštva Honde zdrvela v ospredje, trdno odločena, da bosta na domačih tleh izkoristila vse svoje odlike, čeprav jima Jerez v zadnjih letih ni bil ravno naklonjen. Zato pa sta povsem pogorela aduta Yamahe, čeprav sta napovedovala, da jima je proga pisana na kožo. Maverick Viñales se je nekajkrat znašel na robu padca in na koncu zasedel šele šesto mesto, vodilni v SP Valentino Rossi je bil komaj deseti na progi, na kateri je lani pometel s tekmeci. Toda zaradi spleta naključij se je vendarle zadržal na vrhu.

Eden od glavnih razlogov za njun polom so bile težave pri izbiri gum, ki so se hitro obrabljale in številnim dirkačem onemogočale drzno vožnjo. Večjih ovir ni bilo le za Pedroso, saj je vodil od štarta do cilja, slednjič prekosil Marqueza za nekaj več kot šest sekund in dosegel 30. zmago v razredu motogp. Pred tem je bil najhitrejši septembra lani na VN San Marina v Misanu, to pa je bil tudi njegov edini veliki uspeh v celotni sezoni, v kateri je na koncu zasedel šesto mesto.

»Dirka mogoče ni bila videti spektakularno, a je bila zelo težka. Dirkališče v Jerezu je nekaj posebnega, zmagati tukaj je resnično težko. A zame še kako lepo, saj je to vendarle moja domača tekma. Sam bi lahko vozil hitreje, a je zaradi trde prednje gume in srednje mehke zadaj ves čas obstajala možnost zdrsa. Zato sem moral biti pazljiv in ves čas zbran. Nadzorovati se moral Marqueza, ki se mi je začel približevati, kar mi je dobro uspelo,« je bil po dirki srečen 31-letni Pedrosa, ki je v Jerezu zmagal tretjič, a prvič po letu 2013.

Z drugim mestom je bil zadovoljen tudi zmagovalec prejšnje dirke v Austinu Marquez, saj v SP vse bolj diha za ovratnik Rossiju in Viñalesu: »Upal sem, da bom lahko napadel Pedroso. A zadnja, mehka guma mi tega ni dovolila. Tri kroge pred koncem sem skoraj zdrsnil s proge, takrat sem si rekel, da se moram umiriti, da je tudi drugo mesto odličen dosežek. Treba je priznati, da je Dani v takih razmerah najboljši, enostavno gume obremenjuje manj kot drugi,« je dejal trikratni svetovni prvak.

Še bolj kot zvezdnikoma Honde se je v boksu smejalo Jorgeju Lorenzu, potem ko je v boju za tretje mesto prekosil Francoza Johanna Zarcoja. Svetovni prvak motogp v letih 2010, 2012 in 2015 je na prvih letošnjih dirkah preživljal težke trenutke na ducatiju, saj je bil v Katarju 11., v Argentini je odstopil, v ZDA pa zasedel 9. mesto. Tudi v napovedih mu niso pripisovali veliko možnosti za visoko uvrstitev, a se mu je nebo vendarle zvedrilo.

»Tretje mesto je za nas kot zmaga. Tega res nisem pričakoval, v mislih sem imel boj za četrto ali peto mesto. A ritem je bil dovolj počasen, da sem lahko sledil najboljšim. Sem pa zdaj zelo utrujen. Moj motor je 'živčen', zahteven za upravljanje, na njem moraš biti ves čas zbran, kar te močno utrudi. A danes se je to izplačalo, pokazal sem svoj značaj, dokazal, da se ne bom kar tako predal,« je kar žarel Lorenzo, ki je zaokrožil »fiesto« Špancev. Trojno zmago so nazadnje dosegli v Valencii 2015, le da so si junaki nekoliko izmenjali vloge. Takrat je bil prvi Lorenzo, drugi Marquez in tretji Pedrosa.