Vesel, da je rdeče fante ugnal na njihovem terenu

Formula 1: Sebastian Vettel vodil od štarta do cilja VN Italije in si prislužil žvižge Ferrarijevih navijačev.

Objavljeno
08. september 2013 23.02
Mi. Š., šport
Mi. Š., šport

Monza – Sebastian Vettel je včeraj vnovič dokazal, da je ta čas absolutna št. 1 v formuli 1. Potem ko je na stezi v Monzi prevladoval že v petek in si dan zatem izbojeval še jubilejni 40. najboljši štartni položaj (50. za Red Bull), je bil včeraj razred zase tudi na dirki za veliko nagrado Italije. Nemčeva zmaga je bila tako spet čista kakor solza.

Da je Vettel, ki je vodil od štarta do cilja, minuli konec tedna tako kraljeval v tako imenovanem Kraljevem parku, je šlo bolj kot njegovim tekmecem na čelu z drugouvrščenim Ferrarijevim adutom Fernandom Alonsom, ki so se očitno že sprijaznili s Sebastianovo prevlado, v nos številnim italijanskim navijačem. Ko je namreč 26-letni Nemec na zmagovalnem odru prijel za mikrofon, so ga namreč glasno izžvižgali.

»Nikjer drugje ni tako pomembno, kakšen kombinezon imaš na sebi. Tu je zelo pomembno, ali je rdeče ali kakšne druge barve. Razlika je očitna. Toda kljub temu sem zelo vesel, da sem premagal rdeče fante. Na to sem izjemno ponosen,« je na žvižge odgovoril Vettel, nakar se je zahvalil vsem v svojem moštvu in pri Renaultu, ker so zares odlično opravili nalogo. »Proga v Monzi je običajno za nas ena od najzahtevnejših, tokrat pa je naš bolid na njej deloval res fantastično. Dirka je bila neverjetna,« je razpredal Red Bullov zvezdnik in priznal, da je bilo v uvodnem zavoju po štartu izjemno tesno.

»Ker je trajalo kar nekaj časa, preden je sklopka dobro prijela, nisem najbolje speljal. Slišal sem, da je Webber zelo blizu, nisem ga pa videl, ker je bil v mrtvem kotu. Zato sem zaviral relativno pozno, na srečo se mi je ravno izšlo, da sem prvi zavil v uvodno šikano. Ker pa mi je pri tem blokiralo prednje kolo, sem poškodoval gumo, kar se je v nadaljevanju poznalo na vožnji. Bilo je kar neprijetno, saj nisem vedel, ali bo zdržala do prvega postanka. Tudi zaradi tega sem moral v bokse nekaj krogov pred Alonsom,« je preglavice v uvodnem delu velike nagrade Italije opisal Vettel, ki mu je začelo srce hitreje biti tudi v zadnjih petnajstih krogih.

Njegovo bitje so dodatno pospešile težave z menjalnikom. »Videli ste, da je luč za dež na mojem red bullu utripala tako rekoč vso dirko. Na srečo sem imel na koncu dovolj udobno prednost, da sem lahko malce bolj popazil na prestave. Ne vem pa, kako bi se razpletlo, če bi mi Fernando bolj dihal za ovratnik,« se je zvezdnik iz Heppenheima vprašal po svoji drugi zaporedni zmagi, šesti letošnji in skupno 32. v formuli 1, s katero se je na četrtem mestu večne lestvice izenačil z Alonsom.

Nemški šampion je z njo le še povečal svojo prednost v skupnem seštevku, ki zdaj pred najbližjim zasledovalcem, šest let starejšim Špancem, znaša že 53 točk, torej več kot dve zmagi. Čeprav je do konca prvenstva še sedem preizkušenj, se zdi, da lahko Vettla na poti do četrtega zaporednega naslova svetovnega prvaka ustavi le še čudež. S tem se je posredno strinjal celo Alonso: »Odslej moramo dirkati na vse ali nič, saj nimamo več česa izgubiti ...«

Naslednja preizkušnja bo na sporedu 22. septembra v Singapurju.