Vettel bi lahko že končal sezono

Nemec Sebastian Vettel bi si utegnil že v Suzuki zagotoviti lovoriko v formuli 1.

Objavljeno
03. oktober 2013 21.34
Miha Šimnovec, šport
Miha Šimnovec, šport

Ljubljana – Bolj ko mu žvižgajo, boljši je. Red Bullov zvezdnik Sebastian Vettel se je na prejšnji dirki v Singapurju veselil že tretje zaporedne zmage, s katero se je utrdil na vrhu skupnega seštevka v formuli 1. Na ta način je le še podkrepil svojo »kandidaturo« za četrti zaporedni naslov svetovnega prvaka, na poti do katerega ga lahko očitno ustavi zgolj čudež.

Nemčeva silna prevlada (na nočnem spektaklu v Marini Bayu je bil celo do dve sekundi na krog hitrejši od tekmecev) gre mnogim čedalje bolj v nos. Najbolj seveda privržencem Ferrarija, ki na lovoriko čaka(jo) vse od sezone 2007, v kateri jih je v »nebesa« odpeljal Kimi Räikkönen. Fernando Alonso, ki je konec leta 2009 zamenjal prav hladnokrvnega Finca, »rdeče boginje« v treh sezonah še ni pripeljal tako visoko. Kot vse kaže, bo 32-letni Španec – kar zadeva naslov svetovnega prvaka s Ferrarijem – tudi letos ostal praznih rok.

Za Vettlom namreč zaostaja že za 60 točk, do konca sezone pa je – vštevši nedeljsko veliko nagrado Južne Koreje v Jeongamu – še šest preizkušenj. Na voljo je torej še 150 točk, tako da so v teoriji možni različni scenariji, najverjetnejši pa je vendarle tisti, po katerem si bo 26-letni Nemec že pred zadnjo dirko v Sao Paulu (24. novembra) zagotovil novo lovoriko. Ob idealnem razpletu bi jo lahko začel proslavljati že 13. t. m. v Suzuki, če bi se njegova prednost po veliki nagradi Japonske povečala že na 100 točk.

Če bosta vodilna dirkača v SP nadaljevala niz uvrstitev z zadnjih treh dirk, na katerih je moral Alonso premoč priznati zgolj Vettlu, si bo lahko slednji čepico s četrto zvezdico nadel po preizkušnji v indijski Noidi (27 t. m.). V tem primeru bi imel zvezdnik iz Heppenheima 322, njegov tekmec iz Ovieda pa 241 točk, razlika med njima bi torej tri postaje pred koncem znašala nenadomestljivih 81 točk.

Kako velika je Vettlova prednost, zgovorno pove tudi podatek, da bi lahko – če bi Alonso v svojo korist odločil preostalih šest dirk – v nadaljevanju nizal druga mesta, pa bi bil na koncu še vedno zanesljivo prvak z 18 točkami naskoka. Da bo še četrtič zapored dvignil šampionski krožnik, so prepričani mnogi poznavalci formule 1 z Nikijem Laudo na čelu.

»Pravzaprav bi si Sebastian lovoriko zaslužil že za sijajno predstavo, ki jo je prikazal v Singapurju in nad katero sem še zmeraj prav očaran. Nisem še doživel, da bi nekdo tako gladko opravil s tekmeci. Kar frustriran sem, ko se spomnim, kako so bili vsi drugi nemočni,« je za nemško televizijsko postajo RTL omenil svetovni prvak v sezonah '75, '77 in '84, njegov nekdanji »tekmec« Marc Surer pa je za Sky ocenil, da bi Vettla težko še kdo ujel, četudi bi že končal sezono ...