Vettel dvignil prah med tekmeci

Vodja ekipe Red Bull Christian Horner je primerjal nemškega šampiona z Mohamedom Alijem.

Objavljeno
06. oktober 2013 11.34
Mi. Š., šport
Mi. Š., šport
Sebastian Vettel je lastnik številnih (mladostnih) rekordov v formuli 1. Kot najmlajši dirkač doslej je osvojil prvo točko za SP, vodil dirko, dosegel najboljši štartni položaj, slavil zmago, osvojil naslov svetovnega prvaka, se veselil druge lovorike in še tretje ... Če bo nadaljeval v takšnem slogu, bo prav gotovo presegel tudi absolutnega rekorderja Michaela Schumacherja.

Red Bullov zvezdnik je na najboljši poti že k četrtemu zaporednemu naslovu svetovnega prvaka, kar pa marsikomu ni ravno po godu. Zaradi velike premoči ima iz dirke v dirko več sovražnikov, kar je bilo jasno videti oziroma slišati po njegovih zadnjih zmagah v Monzi in Marina Bayu, kjer so ga med slovesno razglasitvijo obakrat glasno izžvižgali.

Vettel je prepričan, da gre za skupino ljudi, ki potuje po svetu. »Ni lepo, da mi žvižgajo, toda ozrite se malo naokrog po tribunah. Večina nosi rdeče majice, kar pomeni, da gre za Ferrarijeve navijače, ki so pač nadvse čustveni. Očitno imajo tudi dovolj denarja, da so iz Italije prileteli še v Singapur,« je razmišljal 26-letni Nemec, ki je verjetno tudi pod vtisom žvižgov po prejšnji dirki na malo poseben in neposrečen način pojasnil svojo prevlado.

»Medtem ko drugi odidejo domov in namočijo svoja 'jajca' v bazen, smo mi še vedno v garaži in tuhtamo, kako bi še izboljšali dirkalnik. Iz njega si pač prizadevamo iztisniti čim več, to pa čez vikende in skozi sezono naredi razliko,« je za nemško televizijsko postajo RTL izjavil Vettel in s to razlago izgubil precej naklonjenosti tudi pri dirkaških kolegih.

Med prvimi se je na njegove besede odzval njegov rojak Nico Rosberg (Mercedes). »Sebastian se ne bi smel toliko obemenjevati z mojimi j.... Njegov komentar je bil sila nespodoben in je za povrhu deloval nadvse vzvišeno,« je bil užaljen 28-letni Nemec, ki ima – mimogrede – po očetu Kekeju Rosbergu, svetovnem prvaku iz sezone 1982, še finsko državljanstvo. Oglasil se je tudi Jenson Button (McLaren): »Napačno in nepošteno je, kar je Sebastian rekel. Morda bo letos res osvojil naslov svetovnega prvaka, toda že v prihodnji sezoni se lahko spet vse obrne ...«

Oglasil se je tudi Adrian Sutil (Force India). »Tudi mi trdo garamo in prav tako v vetrovniku preživimo po 24 ur na dan,« se je 30-letnemu dirkaču iz Starnberga zdela Vettlova izjava močno pretirana. Tiho ni bil niti Kimi Räikkönen, ki sicer velja za Sebastianovega najboljšega prijatelja v najhitrejšem cirkusu. »Za j.... drugih mi je popolnoma vseeno. Svoje delo opravljam najbolje, kar znam. Ko ga opravim, pa se odpeljem domov,« je v svojem značilnem slogu za visokonakladni nemški časnik Bild povedal 33-letni Finec.

Ko je Vettel uvidel, da s svojo izjavo ni pridobil novih prijateljev, jo je malo popravil. »Nisem imel namena kogar koli užaliti, želel sem zgolj poudariti, da smo ena najbolj marljivih ekip v formuli 1 in zato povsem zasluženo tam, kjer smo,« se je pred današnjo veliko nagrado Južne Koreje diplomatsko izgovoril 26-letni Nemec, ki so ga kajpak nemudoma vzeli v bran tudi vodilni možje pri Red Bullu.

Christian Horner se je, denimo, zelo jezil zaradi žvižgov, ki jih po svoje razume. Vettla je primerjal celo z enim največjih športnikov vseh časov – legendarnim ameriškim boksarjem Mohamedom Alijem. »Ko začne nekdo nizati zmage kot po tekočem traku, si mnogi želijo videti, da bi izgubil. Tako je bilo nekoč pri Aliju, tako je zdaj pri Sebastianu,« je presodil vodja Red Bulla, ki se zaveda, da se bo priljubljenost njegovega varovanca ob nadaljnjem zmagovanju še zmanjšala. A je seveda pripravljen to vzeti v zakup – vse za uspehe svojega moštva.