Vettel ni vedel, ali gre za BMW, hyundaija ali kio

Nemški šampion si lahko že na naslednji dirki v Suzuki zagotovi četrti naslov svetovnega prvaka.

Objavljeno
06. oktober 2013 22.15
MOTOR-RACING-PRIX/
Mi. Š., šport
Mi. Š., šport

Jeongam – Sebastian Vettel je z zmago na VN Južne Koreje neredil nov velikanski korak k četrtemu zaporednemu naslovu svetovnega prvaka v formuli 1. Ob podobnem razpletu kot v Jeongamu bi ga lahko začel proslavljati že to nedeljo v njemu tako ljubi Suzuki.

Red Bullov as je znova dirkal kot z drugega planeta, vodil od štarta do cilja in povsem zasluženo zmagal. Že četrtič zapovrstjo, osmič v sezoni in skupno štiriintridesetič v kraljevskem avtomobilističnem razredu. Za nameček je svojega »rdečega bika« RB9 prignal še do najhitrejšega kroga na veliki nagradi Južne Koreje, na kateri je torej osvojil vse, kar se je osvojiti dalo. V skupnem seštevku je svojo prednost pred drugouvrščenim Fernandom Alonsom, ki se je moral to pot sprijazniti šele s šestim mestom, povečal že na 77 točk. To pomeni, da bi si lahko lovoriko zagotovil že na nedeljski veliki nagradi Japonske, če bi tudi tam prvi pridrvel v cilj in se Ferrarijev adut ne bi uvrstil višje od devetega mesta.

Temelje k včerajšnjemu podvigu je Sebastian postavil s kvalifikacijsko zmago in uspešnim štartom, po katerem se je spet hitro oddaljil od zasledovalcev. »Na začetku sem imel srečo, da je Grosjean napadal Hamiltona in ga nato tudi prehitel, saj sem jima zaradi njunega medsebojnega dvoboja in oviranja še lažje pobegnil,« je pojasnil Vettel, čigar prednost je v 31. krogu izničil varnostni avtomobil, ki je na stezo pripeljal zaradi ostankov počene prednje desne gume Sergia Pereza (McLaren). S to pnevmatiko so imeli sicer preglavice pravzaprav vsi dirkači – tudi zvezdnik iz Heppenheima.

»Zaradi nje sem bil sredi dirke že precej zaskrbljen; toliko bolj, ker sem sedel v 'prvi vrsti' in sem dobro videl, kaj se je dogajalo z njo. Zlasti v zadnjih krogih pred prvim postankom v boksih ni bila več najbolj 'zdrava'. Čeprav smo imeli podobne težave že lani in sem približno vedel, kaj me čaka, se vseeno nisem počutil povsem varnega,« je priznal Vettel in pripomnil, da tudi posredovanji varnostnega avtomobila, ki je moral na progo še v 38. krogu, ko je Adrian Sutil (Force India) trčil v Sebastianovega moštvenega sotekmovalca Marka Webbra, nista ravno olajšali njegovega dela. Mimogrede: za nenavaden incident so tedaj poskrbeli gasilci, ki so – da bi pogasili Avstralčevega red bulla RB9, ki se je vnel – na stezo pridrveli brez kakršnega koli opozorila in se nenadoma znašli pred 26-letnim Nemcem. Ta je le debelo pogledal, ko jih je nenadoma videl pred seboj – še preden so začeli mahati z rumenimi zastavami.

»Spraševal sem se, le od kod se je vzelo to vozilo, za katerega sem sprva domneval, da gre za BMW. Šele ko sem se mu dovolj približal, sem opazil, da je šlo v resnici za hyundaija ali kio,« se je o »nepovabljenem gostu« pošalil Vettel, ki so ga Red Bullovi inženirji proti koncu, ko je tri kroge pred ciljem odpeljal najboljši krog, vnovič opozarjali, naj vendar ne pretirava, ker je tako ali tako z naskokom najhitrejši. Nemec se je po novem uspehu, že tretjem zaporednem v Koreji, zahvalil vsem zaslužnim v avstrijskem moštvu, ker so mu znova pripravili fantastičen dirkalnik in za povrh obakrat odlično opravili svojo nalogo med njegovima postankoma v boksih. ž

»Kar zadeva hitrost, smo imeli nos spredaj, glede vzdržljivosti pa so bili pri Lotusu nemara celo pred nami,« je Red Bullov as še komentiral zelo dobro vožnjo Kimija Räikkönena, ki se je z devetega štartnega položaja prebil na končno drugo mesto. Na poti do njega je 33-letni Finec v 38. krogu švignil tudi mimo moštvenega sotekmovalca Romaina Grosjeana, ki je zaokrožil najboljšo trojico. »Romain je storil napako, kar sem izkoristil in ga prehitel. Ker sem bil seznanjen, da na koncu ravnine mahajo z rumenimi zastavami, sem vedel, da me ne bo mogel napasti nazaj,« je Räikkönen opisal Lotusov interni dvoboj in dodal, da je bilo zaradi težav s podkrmarjenjem in prednjo desno gumo drugo mesto največ, kar je lahko iztržil v Jeongamu.

Tik pod zmagovalnim odrom je pristal Nico Hülkenberg (Sauber), ki tako visoko še ni bil, za seboj pa je med drugimi pustil tudi Lewisa Hamiltona (Mercedes) in Alonsa, ki mu zdaj pri lovu na Vettla preostaja le še upanje na čudež.