Vettel zapušča šokirani Red Bull; kvalifikacije dobil Rosberg

Sebastian Vettel je pred kvalifikacijami za VN Japonske, kjer sta znova prevladovala oba Mercedesa, napovedal slovo od Red Bulla.

Objavljeno
04. oktober 2014 09.51
Japan F1 GP Auto Racing
G. L., Delo.si
G. L., Delo.si

Suzuka - Nemški dirkač formule ena Sebastian Vettel je pred kvalifikacijami za VN Japonske napovedal, da je letošnja sezona njegova zadnja pri moštvu Red Bull. Aktualni svetovni prvak, ki je z odločitvijo presenetil tudi svoje moštvo, bo v prihodnji sezoni najverjetneje vozil za Ferrari.

»Odločil sem se, da bom po koncu sezone zapustil Red Bull. Seveda gre za velik korak in težko se je bilo spopasti s takšno idejo, a sprejel sem odločitev, da naredim naslednji korak v karieri. Moje načrte za prihodnost bom predstavil kmalu,« je pred kvalifikacijami za nedeljsko dirko v Suzuki na svoji spletni strani zapisal štirikratni svetovni prvak.

Nemški zvezdnik je kljub odkritemu spogledovanju s Ferrarijem z odločitvijo presenetil svoje nadrejene pri Red Bullu, kjer je preživel zadnjih šest sezon. Šef avstrijskega moštva Christian Horner je za slovo svojega v zadnjih letih prvega voznika izvedel šele v petek zvečer in bil nad Vettlovo odločitvijo razočaran. »Očitno mu je Ferrari ponudil izjemno atraktivno pogodbo,« je dejal Horner, ki ga je nenadna odločitev najmlajšega svetovnega prvaka v zgodovini formule ena še toliko bolj presenetila, ker je Nemec še pred dvema dnevoma zavračal vse namige o menjavi moštva.

Pri Ferrariju naj bi mesto za (trenutno še) aktualnega svetovnega prvaka sprostil Španec Fernando Alonso, ki naj bi se od moštva iz Maranella prav tako poslovil po koncu te sezone, v Red Bullu pa bo v velike Vettlove čevlje stopil ruski novinec, šele 20-letni Danil Kvjat.

Vettel je z moštvom, ki se je karavani formule ena pridružilo leta 2005, osvojil štiri zaporedne naslove svetovnega prvaka (2010, 2011, 2012, 2013) in se s tem pridružil dirkaškim legendam Michaelu Schumacherju, Juanu Manuelu Fangiu in Alainu Prostu kot šele četrti dirkač s toliko naslovi. Svojega dosežka z Red Bullom letos ne bo izboljšal, saj je v tej sezoni povsem nekonkurenčen predvsem obema dirkačema Mercedesa, pa tudi avstralskemu moštvenemu kolegu Danielu Ricciardu, ki ima letos kot prvi voznik aktualnega konstruktorskega prvaka že tudi tri zmage.

V kvalifikacijah Rosberg pred Hamiltonom

Nekoliko v senci Vettlove odločitve o koncu ere pri Red Bullu so dirkači danes že opravili s kvalifikacijami pred jutrišnjo dirko, prvo štartno vrsto pa sta si znova rezervirala dirkača Mercedesa. Tokrat je bil najhitrejši Nemec Nico Rosberg, ki bo jutri štartal pred Britancem Lewisom Hamiltonom, za obe srebrni puščici pa se je na tretje mesto uvrstil Finec Valtteri Bottas (Williams).

Za Rosberga bo nedeljski štart s prvega mesta že osmi v tej sezoni, 29-letnik pa bo s tem imel tudi najlepše možnosti za zmago in s tem vrnitev na mesto vodilnega v skupnem seštevku SP. Po štirinajstih dirkah od skupno devetnajstih trenutno namreč vodi njegov moštveni kolega Hamilton, ki je do sedaj zbral 241 točk, Rosberg pa mu z le tremi manj tesno diha za ovratnik.

Za zdaj še aktualni svetovni prvak Sebastian Vettel, ki je svet formule ena s svojo odločitvijo šokiral že zjutraj, je kvalifikacije končal kot deveti.

VN Japonske, kvalifikacije

1. Nico Rosberg Mercedes 1:32.506

2. Lewis Hamilton Mercedes  1:32.703

3. Valtteri Bottas Williams-Mercedes 1:33.128

4. Felipe Massa Williams-Mercedes  1:33.527

5. Fernando Alonso Ferrari 1:33.740

6. Daniel Ricciardo Red Bull Racing-Renault 1:34.075

7. Kevin Magnussen McLaren-Mercedes  1:34.242

8. Jenson Button McLaren-Mercedes  1:34.317

9. Sebastian Vettel Red Bull Racing-Renault  1:34.432

10. Kimi Räikkönen Ferrari 1:34.548

...