Vettla glasno izžvižgali tudi v Singapurju

Nemški as ima po novi zmagi v skupnem seštevku za SP že 60 točk naskoka pred Alonsom.

Objavljeno
22. september 2013 22.45
Mi. Š., šport
Mi. Š., šport

Marina Bay – Da bo Sebastian Vettel zmagal tudi na VN Singapurja, je bilo spremljevalcem formule 1 bolj ali manj jasno že po petkovem drugem prostem treningu, na katerem je za več kot pol sekunde prehitel najbližjega zasledovalca Marka Webbra. Vlogo favorita je nato potrdil s sobotno kvalifikacijsko zmago in včerajšnjim vodstvom od štarta do cilja.

Kako premočen je bil Red Bullov zvezdnik na ulicah Marine Baya, kaže njegova velikanska prednost; na koncu je imel več kot pol minute naskoka pred drugouvrščenim Fernandom Alonsom (Ferrari).

Ob tem ne gre prezreti, da si je takšno zalogo privozil kljub težavam z zavorami in posredovanju varnostnega avtomobila, ki je po trku Vettlovega prihodnjega moštvenega sotekmovalca Daniela Ricciarda v 25. krogu strnil kolono in izničil Nemčevo dotedanjo prednost. A tudi to ga ni ustavilo na poti k tretji zaporedni, sedmi letošnji in skupno 33. zmagi v formuli 1.

Njegovo vodstvo je bilo za hip ogroženo le takoj po štartu, ko se je Nico Rosberg (Mercedes) že znašel tik ob njem. »Nico je speljal bolje od mene, nakar ga je v zavoju odneslo preveč navzven, kar sem izkoristil in se prebil pred njega. To je bilo zelo pomembno,« je pojasnil Vettel, ki se je zatem naglo oddaljeval od tekmecev. Kljub temu je vztrajal, da ni bilo tako preprosto, kot je bilo morda videti.

»Ni bilo tako, da bi se kar naslonil nazaj in odpeljal zmagi nasproti. Za krmilom sem moral garati in ostati zbran, kajti na tej progi brez izletnih con drago plačaš sleherno napako. Prednost sem začel nadzirati šele ob koncu dirke,« je po tretji zaporedni zmagi v Singapurju še dejal Vettel, znova deležen precej žvižgov, verjetno privržencev Ferrarija, ki se niso mogli sprijazniti s tem, da je 26-letni Nemec v skupnem seštevku svoj naskok pred Alonsom povečal že na 60 točk.

Španski as je za razliko od svojih navijačev športno priznal premoč Vettlu (»Bil je enostavno prehiter, zato je to 2. mesto zame kot zmaga.«), na najnižjo stopničko pa se je s 13. štartnega položaja zavihtel Kimi Räikkönen (Lotus), ki je navdušil tudi z drznim prehitevanjem Jensona Buttona (McLaren) dobrih šest krogov pred ciljem. In to kljub bolečinam v hrbtu, za katere so zlobni jeziki šušljali, da so posledica popivanja oziroma padca po stopnicah ...