Vettlu ovacije za umetniški vtis, Hamiltonu 25 točk

Angleški dirkač formule ena se je v Barceloni s 55. zmago v karieri vodilnemu Nemcu približal na zgolj šest točk.

Objavljeno
15. maj 2017 03.04
Peter Zalokar
Peter Zalokar
Barcelona – Lewis Hamilton je na VN Španije v formuli 1 pričakoval zmago, ki mu je povrnila samozavest po ponesrečeni dirki v Rusiji, ni pa si mogel misliti, da bo moral vanjo vložiti zadnje atome moči. Dolgo je gledal zadek Sebastiana Vettla, a na koncu je vendarle prišel prvi skozi cilj in njegov zaostanek je po peti dirki skopnel na zgolj šest točk.

Ljubitelji formule 1 so tokrat zares prišli na svoj račun, Barcelona je postregla z odlično dirko, ki je ni bilo mogoče napovedati, saj se je Hamilton zdel dominanten, potem ko je bil najhitrejši tako na treningih kot v kvalifikacijah, lepo vreme pa je jamčilo stabilne razmere. A zaradi slabega štarta je bil že po prvem zavoju pred njim štirikratni svetovni prvak Vettel ...

»Štart ni bil dober, gume so se zavrtele v prazno, o tem se bomo morali pogovoriti s fanti, sicer pa je ekipa opravila sijajno delo,« je povedal Hamilton, ki je dosegel drugo zmago v sezoni in 55. v karieri.

Vetel se je že v 15. krogu odločil za menjavo gum, po njej pa nizal odlične čase. Živčni Hamilton se je pritoževal nad pomankanjem moči svojega mercedesa, ampak iz garaže so ga mirili, da bo imel še dovolj priložnosti kasneje. Imeli so prav, strategija se je obrestovala, ko je Anglež po dveh tretjinah dirke (44. krog od 66) na mehkejših gumah le švignil mimo Nemca. Ta se je izkazal tudi, ko je na začetku z lepim manevrom prehitel Valtterija Bottasa, in še bolj, ko je po izhodu iz boksov po drugem postanku odbil agresivni napad Hamiltona, s katerim sta se celo dotaknila z gumami. Vseeno pa se je moral na koncu sprijazniti z drugim mestom. »Pritiskal sem do konca. Imel sem zares dober štart, potem sem ujel ritem. Toda tudi Lewis je bil hiter. Trudil sem se čim kasneje zavirati, da me ne bi mogel prehiteti, ampak na ravnini enostavno nisem imel dovolj hitrosti. Bil sem brez možnosti, mimo mene je odbrzel kot vlak. Škoda, toda bila je res lepa dirka,« je poraz športno priznal Vettel, ki se je vseeno malce pridušal, ker ga je Bottas po prvem postanku namerno zadrževal, zato si ni mogel nabrati večje prednosti: »Mislim, da bi zmagal, če me ne bi oviral Bottas,« je dejal Vettel in priznal, da je Mercedes imel boljšo taktiko pri izbiri gum od Ferrarija.

Hamilton zdaj za njim zaostaja zgolj še za šest točk, kar pomeni, da je vodstvo spet na njegovem obzorju in doseže ga lahko že z zmago čez 13 dni na najbolj prestižni dirki na ulicah Monte Carla. »Takšno bi moralo biti dirkanje! Sebastian je bil zares hiter in težko mu je bilo slediti, kaj šele prehiteti ga,« spoštovanja do Vettla ni skrival Hamilton, ki je bil vidno izmučen, ko je prišel iz srebrne puščice: »Vrat je v redu, toda v uri in pol sem izgubil več kot dva kilograma. Naporno je bilo. Je pa privilegij tekmovati s takšnim šampionom, kot je 'Seb'.«

Vettel ni mogel računati na pomoč moštvenega tekmeca, saj se je Kimiju Räikkönenu guma razcefrala že v prvem krogu po trku z Maxom Verstappnom v prvem zavoju. Udeležen je bil tudi Bottas, ki pa jo je odnesel brez prask. Toda Finec, ki je v Sočiju vpisal prvo zmago, je moral odstopiti v 39. krogu zaradi okvare motorja, potem ko se mu je nasmihalo tretje mesto. »Bilo je kot strela z jasnega, dobro sem se počutil in sploh se nisem obremenjeval z motorjem. Smola, mislili smo, da bo zdržal še eno dirko, ampak očitno je prišel njegov čas,« je dejal Bottas.

Na zmagovalni oder se je tako povzpel Avstralec Daniel Ricciardo, ki pa je zaostal za več kot minuto za vodilnima, kar namiguje na to, da novosti, ki jih je Red Bull pripravil za VN Španije, niso imele želenega učinka. Pri Mercedesu je bilo drugače, nekoliko lažji avtomobil je bil dovolj dober za zmago in Hamilton ni skrival navdušenja. »To je bil surov boj, kakršnega nisem izkusil že dolgo, užival sem. To je to, zaradi česa sem postal dirkač. Tako bi moralo biti vsakič.« Sta se pa velika tekmeca drugače spominjala prvega ovinka. »Blizu je bilo, dal sem ti prostor, drugače bi trčila,« je kolegu dejal Hamilton. Vettel se kljub nasmehu na obrazu ni dal: »Seveda sem ti jaz dal prostor.« No, prostora za prehitevanje bo v Monacu še bistveno manj, zato se obeta zares napet boj za vsak centimeter ceste.