Vipavski štart brez prvaka Humarja

Avtomobilizem: S sedmo izvedbo relija Vipavska dolina se konec tedna začenja DP.

Objavljeno
20. april 2017 22.58
Janez Porenta
Janez Porenta
Ljubljana – S sedmo izvedbo relija Vipavska dolina se bo konec tedna uradno začela sezona DP. Danes ob 18. uri bo na Trgu 1. slovenske vlade ceremonialni štart, zvečer (20.40) pa atraktivni superspecial v Ajdovščini, medtem ko bo v soboto na sporedu osem hitrostnih preizkušenj s štartom prve ob 8.43, cilj bo ob 19. uri, prav tako v Ajdovščini.

Dirkači bodo vsakega ob »brzincev« prepeljali po dvakrat, legendarno Predmejo (ki se je v koledar vrnila po 21 letih) in Belo dopoldne, Erzelj in Žablje pa v popoldanskih urah.

Že bežen pogled na sicer kar lepo poln seznam prijavljenih na vipavski reli, na katerem se je znašlo 58 povečini slovenskih posadk (in za mednarodni priokus še šest italijanskih in ena avstrijska), da vedeti, da manjka kar nekaj pomembnih imen domačega avtošporta na čelu z branilcem lanske lovorike Aleksom Humarjem, ki je dirkalnik renault clio R3T prodal v Francijo, zmanjkalo pa mu je časa, da bi si zagotovil konkurenčno novo vozilo skupine R2. Manjkata tudi brata Aljoša in Tim Novak, starejši se bo letos usmeril predvsem v Italijo, mlajši se bo – podobno kot lani – brusil v izjemno izenačeni konkurenci nemškega pokala opel adam.

Odsotnost državnega prvaka Humarja bosta skušala izkoristiti vsaj njegova idrijska »soseda« Rok Turk in Darko Peljhan, ki že vrsto let krojita vrh na domačih preizkušnjah. Prvi bi utegnil biti s peugeotom 208 R5 konkurenčen tudi maloštevilčni, a ostri mednarodni zasedbi (na čelu s svetovnim prvakom v PWRC pred slabim desetletjem, Avstrijcem Andreasom Aignerjem s škodo fabio R5), drugi se bo z mitsubishijem lancerjem desete evolucije nekoliko težje kosal z zmogljivimi konjički R5. Žal bo med odsotnimi iz enakega razloga kot Humar tudi lanski državni prvak v najšibkejšem razredu Martin Mlinar, ki naj bi nadaljeval za volanom citroëna C2 R2.

Turk, ki mu bo na izbranih relijih na slovenskih tleh zapiske brala Blanka Kacin, je novega »jeklenega konjička« navdušeno in ponosno predstavil na nedavnem avtomobiliskem salonu na Gospodarskem razstavišču: »Že v preteklih nastopih s tovrstnim dirkalnikom sem zabeležil odlične rezultate, med drugim zmago ob ognjenem krstu predlani v Velenju. Zdaj smo tudi v Sloveniji dobili prvo vozilo razreda R5, ki je v lasti ekipe OPV Racing Cars pod taktirko Tomaža Kavčiča, s katero sodelujem že nekaj sezon.« Turk, lanski državni podprvak, je sicer sezono odlično odprl prejšnji mesec z generalnim 2. mestom na reliju v Kumrovcu.

Ne bodo pa ta vikend sezone začeli zgolj relisti, temveč tudi gorsko-hitrostni vozniki na tradicionalni dirki v Rechbergu na avstrijskem Štajerskem, ki bo štela tudi za EP. Prijavljenih je 16 slovenskih imen (in ob njih še Madžar s hrvaško licenco Laszlo Hernadi in Italijan Federico Liber), tudi lanski prvak Milan Bubnič z nepogrešljivo lancio delto HF integrale, hiter pa bo bržkone tudi Vladimir Stankovič z bolidom nemesis gibson RME04. Trening bo na sporedu v soboto, tekmovalne vožnje dan pozneje od 9.30 naprej.