Z ukinitvijo MX3 konec dirk za SP v Orehovi vasi

Matevž Irt se poslavlja od svetovne motokrosistične scene. Pravi, da je škoda je riniti z glavo skozi zid.

Objavljeno
24. september 2013 21.39
Mojca Finc, Šport
Mojca Finc, Šport

Ljubljana – S koncem motokrosistične sezone se ukinja razred MX3, v katerem se je naslova svetovnega prvaka letos veselil Klemen Gerčar. To pomeni, da dirke v Orehovi vasi, ki so jo za SP prirejali več kot štiri desetletja, ne bo več. Od tekem na tej ravni se tako poslavlja Matevž Irt.

Petindvajsetletni Irt razmišlja o dveh možnostih: vrniti se v Indonezijo, kjer je dirkal leta 2011, na tekmovanja nižje ravni, ali pa se lotiti južnoameriškega izziva in se preizkusiti v Venezueli ali Braziliji. Tretji scenarij, ki je najbolj realen, pa je pospraviti motor v garažo in začeti novo življenjsko poglavje. »Ne bom sicer trdil, da je to moja zadnja dirka za pokal narodov, se pa poslavljam od profesionalnega motokrosa. Nočem končati kariere, a hkrati je škoda riniti z glavo skozi zid. Z ukinitvijo MX3 ni več primernega prvenstva, v katerem bi lahko z dobrimi rezultati spravil kaj v žep. Potem je bolje, da si doma pustim en motor in odpeljem kakšno dirko za državno prvenstvo kar tako – za užitek. Nadaljevati kot profesionalni motokrosist pa je predrago, tega si ne morem več privoščiti,« je razmišljal Ljubljančan.

Zadnja sezona ga je stala pribižno 50.000 evrov, podpirala ga je ekipa, sam je vložil deset tisočakov. »Sezono so zaznamovale poškodbe in slabi rezultati. Tega v pogajanjih za prihodnjo sezono ne morem upravičiti,« zrelo razmišlja Irt. Če bi Svetovna motociklistična zveza (FIM) nadaljevala s SP v razredu MX3, bi bila zgodba drugačna: »V ekipi je več dirkačev in z menoj ne bi imeli visokih stroškov.« A odločitev je padla: »Od nečesa pa je le treba živeti,« je najstarejši od bratov Irt (po Matevževih stopinjah sta šla še Jernej in Peter) opozoril, da samo entuziazem ne zadostuje več.

V prihodnosti bi rad ostal povezan s športom. Razmišlja o študiju fizioterapije: »S poškodbami sem se veliko izobraževal v tej smeri,« je dejal.


V nelagodnem položaju se je znašel tudi Gerčar, sveži svetovni prvak v MX3, ki se trudi z dogovori za prehod v elitni razred MX1. Tradicionalno dirko v koledarju svetovnih prvenstev pa bo bržkone izgubila Orehova vas. Ohranila bi jo le neka alternativa, o kateri bo vodstvo FIM razpredalo na sestanku ta konec tedna na dirki za pokal narodov v Nemčiji.