Za Gajserja spet boleče in mučno

Tim Gajser je v Nemčiji zadržal 2. mesto v razvrstitvi SP: Glavo pokonci in gremo naprej!

Objavljeno
21. maj 2017 23.46
Mojca Finc
Mojca Finc
Teutschenthal – Motokrosistični as Tim Gajser je po hudih padcih pred dvema tednoma v Latviji, ki sta ga močno oslabila in mu odnesla vodstvo v razvrstitvi svetovnega prvenstva v elitnem MXGP, stisnil zobe in se z optimistično držo podal na dirko v Nemčijo. A v kvalifikacijah jo je spet skupil, grdo padel in se močno udaril v ramo. Na tekmi je v bolečinah iztržil 11. mesto.

Čeprav so bili udarci, ki jih je prejel pred dvema tednoma v Latviji, hudi – Gajser po nesrečnem razpletu v baltskem okolju ni mogel sam niti hoditi –, je v domači oskrbi hitro okreval in zbral vse moči za naslednjo priložnost. V Teutschenthalu, kamor se je odpravil z bolečinami v hrbtu, je že na sobotnem treningu pokazal, da je na pravi poti, saj je zaostal zgolj za nizozemskim zvezdnikom Jeffreyjem Herlingsom. A vsi načrti so se mu podrli v kvalifikacijah.

»Na štartu sem se dobro počutil, tudi vodil sem in naredil majhno razliko pred tekmeci, potem pa spet grdo padel. Primoran sem bil odstopiti,« se je spomnil padca, po katerem se je nanj zvrnil še motor. Zapeljal je v garažo in zmajeval z glavo. Počutje je bilo slabo, nastop na dirki je bil pod vprašajem. »Rama me je zelo bolela,« je priznal 20-letnik, ki ga je pred tekmovanjem pregledal zdravnik in mu prižgal zeleno luč za preizkušnjo. Huje jo je skupil njegov sotekmovalec pri Hondi ruski dirkač Jevgenij Bobrišev, ki ga po padcu na uradnem treningu ni bilo več v konkurenci, saj si je zlomil ključnico.

Najdaljša dirka v karieri

Zaradi odstopa v kvalifikacijah je Gajser na dirki štartal povsem v ozadju. V prvi vožnji, ki jo je dobil Herlings, se je prebil do petnajsterice in napredoval do končnega 12. mesta. V drugo je pokazal več, bil je deseti.

»Če upoštevam vse, kar se je dogajalo ta konec tedna in dejstvo, da sem že na dirko prispel poškodovan, sem z rezultatom pravzaprav zadovoljen. Obe vožnji sta bili zelo mučni, ocenujem, da eni od najdaljših v moji karieri. Ves čas sem tekmoval v bolečinah, vendar sem dal vse od sebe. Menim, da sem na koncu osvojil dober točkovni izplen. Nekaj sem le nabral, čeprav smo ogromno že izgubili. A sezona je še dolga. Glavo pokonci in gremo naprej,« je razmišljal Gajser. V razvrstitvi prvenstva je zadržal 2. mesto. Vodilni Antonio Cairoli je povečal prednost na 44 točk, močno pa Gajserju za ovratnik diha Gautier Paulin, za slovenskim šampionom zaostaja zgolj še točko.

Cairoliju 80. zmaga

Najizkušenejši v konkurenci Cairoli je Gajserjeve preglavice dobro izkoristil. Dobil je kvalifikacije, na dirki pa slavil po drugem mestu v prvi vožnji in prvem v drugi. Italijan je s prikazanim potrdil, da je v naletu. Na najvišjo stopničko se je povzpel osemdesetič v karieri. »Vselej poudarjam, da so dobri štarti ključnega pomena, saj si na tak način olajšaš dirko. Pilil sem jih na treningih in jih prikazal, tudi ko je šlo zares. Vesel sem za prav posebno zmago in veselim se naslednje preizkušnje v Franciji, saj se v tem trenutku zares dobro počutim,« je Cairoli pokal od samozavesti. Za Italijanom sta se na dirki zvrstila njegov sotekmovalec pri KTM Nizozemec Jeffrey Herlings in Francoz Paulin, dirkač pri Husqvarni.

Karavana v elitnem MXGP se bo premaknila v Francijo, naslednjo priložnost za dokazovanje bodo dirkači imeli v nedeljo. S tem vstopajo v drugo polovico SP. Slovensko reprezentanco bo zagotovo predstavljal le Gajser, saj so vsi drugi tekmovalci bolniško odsotni. Klemen Gerčar, ki je prejšnji teden moral pod nož, okreva po operaciji kolena, Peter Irt pa se sestavlja po grdem padcu v angleškem prvenstvu. Petrov starejši brat Jernej, za katerega je bila včerajšnja dirka v Teutschenthalu šele druga v letošnji sezoni po vseh poškodbah, pa je moral spet na prisilni počitek. V Nemčiji je padel v prvi vožnji in si izpahnil ramo.