Za Red Bullov sedež bi tudi krvavel

Daniel Ricciardo bo v formuli 1 lahko dirkal z enakim bolidom kot Sebastian Vettel.

Objavljeno
04. september 2013 21.28
Mi. Š., šport
Mi. Š., šport

Koper – Daniel Ricciardo bi – kot se je pošalil v pogovoru za britanski časnik The Telegraph – raje izkrvavel, kot da bi se odpovedal sedežu v Red Bullovem moštvu formule 1. Tako je odgovoril na opazke zlobnih jezikov, da zaradi svojih širokih bokov sploh ne bo mogel sesti v ozek bolid, ki nastaja izpod rok slovitega tehničnega direktorja Adriana Neweyja.

»Res imam nekoliko širše boke in ne zadnjice, da ne bo pomote. To je verjetno zaradi genov,« je v smehu ugibal Ricciardo, ki so mu morali posebej po meri »ukrojiti« že sedež pri Toru Rossu, za katerega dirka od sredine sezone 2011. »Ko sem z njimi podpisal pogodbo, so me najprej dodobra premerili, preden so mi izdelali bolid. Kljub temu so ga morali naknadno še večkrat popravljati, saj se v njem dolgo nisem počutil dobro,« je zaupal 24-letni Avstralec.

Četudi je nekaj res na tem, da Newey dirkačem odmeri sila malo prostora za krmilom, to Ricciarda niti najmanj ne vznemirja. »Slišal sem, da Adrian izdeluje zelo ozke bolide, na kar seveda ne morem vplivati. Poleg tega ne morem spremeniti svoje postave – niti z najstrožjo shujševalno kuro ne. Takšen pač sem. A brez skrbi: če bo treba, bom tako dolgo drgnil svojo kožo z bokov, da bom lahko normalno sedel v 'rdečem biku'. Zavedam se, da bi lahko zaradi tega tudi izkrvavel, vendar pa bi bilo vredno potrpeti,« je dal Ricciardo jasno vedeti, da ga pravzaprav nič ni moglo ustaviti na poti k Red Bullu.

Da bo enkrat branil barve avstrijskega moštva, je upal vse od svojega ognjenega krsta v kraljevskem avtomobilističnem razredu. »Z dobrimi predstavami se je moja samozavest postopoma povečevala in čedalje bolj sem verjel, da mi lahko uspe s prestopom k eni od najboljših ekip na svetu. Zelo sem vesel, da so se pri Red Bullu slednjič dejansko odločili zame, kar pomeni, da bom prihodnje leto vozil za moštvo svetovnih prvakov,« ni skrival navdušenja ob novici, da bo v sezoni 2014 krotil »rdečega bika«.

Klic vodilnih mož v avstrijskem moštvu je potihem pričakoval že dalj časa. »V zadnjih tednih sem imel prenosni telefon ves čas ob sebi, od njega se nisem oddaljil niti za meter, da ga ne bi preslišal. Vedel sem, da me bodo poklicali. Potem je nekega dne res zazvonilo. Sporočili so mi, naj čim prej priletim v Salzburg. Vprašal sem: 'Kaj naj vendar tam? Odvrnili so mi, da imajo zame dobro novico. Tedaj sem že vedel, koliko je ura,« je pojasnil, kako je izvedel, da bo pri Red Bullu nasledil svojega rojaka Marka Webbra.

Obenem je izkoristil priložnost in se odgovornim vnovič zahvalil za izkazano zaupanje. Storil bo vse, da ga tudi upraviči. »Moj cilj je čim bolje končati letošnje prvenstvo in se potem osredotočiti na prihodnjo sezono. Da bom dirkal z enakim bolidom kot Sebastian Vettel, bo zame velikanski izziv, na katerega pa sem pripravljen. Ne nameravam se potegovati za 10. mesta, zase in za moštvo si želim dosegati kar najboljše uvrstitve,« je še poudaril 24-letnik iz Pertha, ki je za Toro Rosso, »podružnično« ekipo »rdečih bikov«, doslej v formuli 1 odpeljal 42 preizkušenj in osvojil 22 točk, od tega deset lani, ko je v skupnem seštevku končal na 18. mestu. Po enajstih letošnjih dirkah je štirinajsti.