Začel bo Gajser, maja pa na stezah kar štirje mušketirji

Naslednji teden se bo začela sezona v motokrosu. Na uvodni dirki bo nastopil le svetovni prvak Tim Gajser v elitnem razredu MXGP.

Objavljeno
19. februar 2016 14.54
A. V., STA
A. V., STA

Prva dirka bo v Katarju, ko od Slovencev nastopil le svetovni prvak razreda MX2 Tim Gajser, ki bo letos dirkal v elitnem razredu MXGP. Maja pa bo imela Slovenija na startu v tem razredu kar štiri dirkače, še Klemna Gerčarja ter brata Irt, Petra in Jerneja. Dirkači bodo imeli sicer različna izhodišča in različne cilje v sezoni, ki bo zanje tudi različno dolga. Najdaljša za Gajserja, ki bo kot tovarniški voznik Honde nastopil na vseh dirkah za SP in tudi na vseh v domačem prvenstvu, nekoliko krajša pa za preostale tri.

Klemen Gerčar bo, tako kot lani, tekmoval s svojo ekipo, zaradi finančne zahtevnosti projekta pa se je odpovedal neevropskim dirkam v SP. Tekmoval pa bo tudi v nemškem prvenstvu Adac. Brata Irt bosta s svojo italijansko ekipo tekmovala na osmih dirkah za SP, prva pa bo 8. maja v Nemčiji. Takrat bo tudi prva postaja v koledarju SP, ko bodo na startu vsi štirje slovenski predstavniki, četverica dirkačev v elitnem razredu pa je dosežek, kakršnega v motošportu v Sloveniji doslej še ni bilo.

Prvo ime slovenske četverice bo Gajser. Lansko sezono, sicer zelo uspešno, ki jo je kronal z naslovom prvaka razreda MX2, je že skorajda pozabil. Po odločitvi - skupaj z očetom Bogom, ki je še vedno pomemben povezovalni člen med njim in japonsko ekipo -, da bo presedlal v elitni razred, zanj ni bilo prav veliko počitka. Zimo je preživel na testiranjih in treningih, prve dirke so pokazale, da lahko tudi v tem razredu poseže visoko, povsem zadovoljen pa še ni.

"Na prvi dirki italijanskega prvenstva sem bil četrti, a sem imel veliko težav z motorjem, pa tudi pri sebi moram še nekaj stvari popraviti. Zavedam se, da bo v tem razredu težje, tekmeci so starejši, izkušenejši, a mislim, da sem lahko tudi tu zelo konkurenčen," je dejal Gajser, ki ga uvod čaka v Katarju čez teden dni. "Gre za zanimiv teren, trdo podlago, postavljeno na dirkališču za motoGP, posebnost pa je, da se dirka ponoči, pod reflektorji. Upam, da bo začetek sezone boljši kot lani, ko sem imel v Katarju težave z vizumom, na Tajskem pa z dehidracijo. A vsaka stvar je za nekaj dobra, tudi mi smo se nekaj naučili iz tega," se je lanskega začetka spomnil Gajser.

Na domačem terenu se bo sezona motokrosa začela s preizkušnjo evropskega prvenstva v Brežicah 3. aprila, prva preizkušnja državnega prvenstva pa bo prav tako v Brežicah 13. marca. Pri AMZS so koledar DP sestavili tako, da se ne bo prekrival s SP, tako da bo tudi Gajser predvidoma odpeljal vseh sedem dirk za domače točke.