Žagar 13. v Vojensu

Spidvejist Matej Žagar je na dirki svetovnega prvenstva v Vojensu osvojil 13. mesto, zmagal je Šved Andreas Jonsson.

Objavljeno
14. september 2014 00.53
M. Ž., Delo.si
M. Ž., Delo.si

Vojens - Slovenski spidvejist Matej Žagar je na deseti dirki svetovnega prvenstva v Vojensu osvojil 13. mesto in je v skupnem seštevku zadržal peto mesto. Na Danskem je zmagal Šved Andreas Jonsson, drugi je bil domačin Peter Kildemand, tretji Poljak Krzysztof Kasprzak in četrti Avstralec Troy Barchelor.

Matej Žagar je imel ta konec tedna veliko smole. Ta se je začela že na treningu, ko je njegova ekipa odkrila težave na motorju, s katerim si je na VN Poljske priboril drugo mesto, tako da so ga morali odstraniti. Sledile so nove težave, saj so prireditelji pri tehničnem pregledu ugotovili, da imata kar dve Žagarjevi izpušni cevi tovarniško napako in mu ni preostalo drugega, kot da si eno sposodi od Danca Michaela Jepsna Jensna.

Slovenski spidvejist je kljub temu dirko začel odlično in v prvem nastopu zabeležil zmago, v drugem je zaostal le za domačinm Kildermandom, nato sta sledili dve četrti mesti in za konec še eno tretje, s čimer si je priboril šest novih točk.

»Še četrtič sem privozil do šestih točk, kar je sicer v tej sezoni prav tolikokrat tudi moj najslabši izkupiček, a moram si priznati, da ob popolnem nepoznavanju proge in težavah z najhitrejšim motorjem bi lahko bilo vse skupaj še slabše. K temu lahko dodam še slab žreb, zato sem sedaj nekoliko bolj oddaljen od mest, ki prinašajo na koncu sezone medalje, kljub temu pa je še vse možno, saj nas v letošnji sezoni očitno več nič ne more presenetiti,« je povedal Žagar.

Konec rekordnega niza Hancocka

Dirko je zaznamovala odsotnost vodilnega v skupnem seštevku, Američana Grega Hancocka, ki je po rekordnih 177. zaporednih dirkah izpustil svojo prvo preizkušnjo po letu 1995.

Hancock ima dve dirki pred koncem 112 točk, sedem več od Britanca Taia Woffindna, tretjeuvrščeni Poljak Krzysztof Kasprzak zaostaja za osem točk. Matej Žagar je na petem mestu s 97 točkami.

Naslednja dirka bo 27. septembra v Stockholmu.

 

Rezultati dirke

1. Andreas Jonsson (Šve) 15 točk

2. Peter Kildemand (Dan) 15

3. Krzysztof Kasprzak (Pol) 12

4. Troy Barchelor (Avs) 13

...

13. Matej Žagar (Slo) 6

 

Skupni seštevek

1. Greg Hancock (ZDA) 112 točk

2. Tai Woffinden (VB) 105

3. Krzysztof Kasprzak (Pol) 104

4. Nicki Pedersen (Dan) 101

5. Matej Žagar (Slo) 97