Žagar brez konkurence na domači dirki

Žagar je dobil že prvo dirko domačega prvenstva v Krškem pred 14 dnevi.

Objavljeno
15. april 2017 22.21
Matej Žagar
A. V., STA
A. V., STA
Ljubljana - Najboljši slovenski speedwayist Matej Žagar je zmagal na drugi dirki državnega prvenstva, ki je bila danes v Ljubljani. Član domačega AMTK Ljubljana ni imel konkurence, dobil je vseh pet voženj v rednem delu in tudi veliki finale.

Žagar je dobil že prvo dirko domačega prvenstva v Krškem pred 14 dnevi, tako kot takrat pa je bil tudi danes njegov največji domači tekmec mladi slovenski up Nick Škorja. A tudi on je bil daleč od Žagarja, ki je prevladoval v vseh vožnjah rednega dela in zbral vseh 15 točk, se zanesljivo uvrstil v finale, tam pa tudi ni bilo nikogar, ki bi lahko ogrozil njegovo zmago.

"Vsaka dirka je po svoje težka, treba se je osredotočiti in odpeljati, je pa res, da je bilo pričakovano, da bom zmagal. Dobrodošlo je, da se razvijajo mladi tekmeci, to je vedno v redu," je Žagar strnil današnje dogajanje.

Dirka v Ljubljani, letos edina na ovalu v Zgornji Šiški, sicer pa skupno že 182. speedwayski dogodek na tem prizorišču, je postregla z nekaj zanimivimi boji in nekaj padci, na srečo se nobeden ni končal z resnejšimi posledicami, vplivali so le na urnik dirke, ki se je precej zavlekla. Najbolj zaradi padca Avstrijca Marcela Bicherja v 18. vožnji, po kateri so morali popravljati tudi zaščitne blazine.

Žagar je dirko tako končal z 18 točkami, na koncu mu je bil s 15 najbližje Škorja. Ta je dvakrat izgubil neposredni dvoboj s starejšim klubskim sotekmovalcem, najprej v rednem delu, pozneje še v finalu.

"Dirka je bila odlična, le v eni vožnji sem imel slabši start, ker je bila steza preveč polita. Matej je sicer dokazal, da je najboljši, se bom pa potrudil, da ga čim prej ujamem. Čez 14 dni je Krško, zame zelo pomembna dirka. Pustimo se presenetiti," pa je bil z doseženim zadovoljen Škorja.

Oba najboljša Slovenca sta si finalno vožnjo po novih pravilih zagotovila že z dosežki v rednem delu, v 21. vožnji, kjer so se pomerili dirkači od tretjega do šestega mesta po rednem delu, pa sta praznih rok ostala Denis Štojs in Matic Ivačič, na dirki sicer tretji in četrti Slovenec. Danes je debi v članski konkurenci doživel še peti dirkač v DP, šele 16-letni Jan Pintar.

Za Žagarjem in Škorjo je tako na zadnjo stopničko stopil eden od povabljenih dirkačev, Čeh Ondrej Smetana - največji konkurent Žagarja na teh dirkah v zadnjih letih Hrvat Jurica Pavlic tokrat v Ljubljano ni prišel -, potem ko je prav v zadnjem zavoju premagal zadnjega finalista Italijana Micheleja Castagno.

Tako Žagarja kot Škorjo pa že čez 14 čaka še precej pomembnejši nastop. V Krškem se bo začela nova sezona svetovnega prvenstva, serija Grand Prix, v kateri ima Žagar status stalnega voznika, Škorja pa je dobil povabilo prirediteljev.

V DP bo letos samo še ena dirka, 1. julija v Petišovcih; Žagar ima naslov, 16. v karieri, skorajda že v rokah, vseeno pa ga bo moral še potrditi.

Izidi:
1. Matej Žagar 18, 2. Nick Škorja 15, 3. Ondrej Smetana (Češ) 13, 4. Michele Castagna (Ita) 11, 5. Denis Štojs 12, 6. Matic Ivačič 11 ...