Žagar brez naslova in tudi stopničk

Na finalni dirki svetovnega prvenstva v spidveju je naslov osvojil Američan Greg Hancock, Matej Žagar skupno peti.

Objavljeno
12. oktober 2014 01.20
Š. Ro., Delo.si
Š. Ro., Delo.si

Varšava - Čeprav je bil pred zadnjo dirko sezone svetovnega prvenstva v spidveju tudi za slovenskega predstavnika Mateja Žagarja še v igri tudi naslov, ga je naposled osvojil Američan Greg Hancock. Žagarju se dirka v poljskem Torunu ni izšla po željah, dobil je namreč le pet točk za 12. mesto, skupno pa tako končal kot peti.

Posamično zmago na dirki je dosegel domačin Krzysytof Kaspnamrerzak, odgovor o svetovnem prvaku pa je sicer dala deseta vožnja zadnje dirk. Takrat si je 44-letni Američan privozil dovolj prednosti, da ga edini tekmec v boju za lovoriko, poljski adut Kasprzak, ni mogel več ujeti.

Ameriški veteran, ki je tretjič po letih 1997 in 2011 na vrhu speedwayskega sveta, je na koncu sezone zbral 140 točk, Kasprzak 132, o tretjem in bronasti medalji pa je odločala dodatna vožnja po koncu finala, z zmago si ga je privozil Danec Nicki Pedersen, četrti na koncu sezone pa je ostal lanski prvak Britanec Tai Woffinden.

Žagar je bil pred današnjo dirko četrti z le dvema točkama zaostanka za Woffindnom. A serijskemu slovenskemu prvaku danes ni šlo, po zmagi v uvodni vožnji je bil le še dvakrat tretji, dvakrat pa ostal brez točk na četrtem mestu in tako sezono končal brez uvrstitve v polfinale s petimi točkami.