Žagar in druščina bodo jutri zapečatili sezono SP

Serijski slovenski prvak v spidveju Matej Žagar si je že pred zadnjo dirko na Poljskem zagotovil mesto med elito tudi v letu 2014.

Objavljeno
04. oktober 2013 22.06
Speedway
J. P., Delo.si
J. P., Delo.si

Ljubljana - Z jutrišnjo dirko v poljskem Torunu bo padel zastor na letošnjo sezono svetovnega prvenstva v spidveju. Za najboljšega slovenskega tekmovalca Mateja Žagarja je bila vrnitev med svetovno elito uspešna, doslej je na enajstih preizkušnjah trikrat letos stopil na zmagovalni oder, že pred finišem pa je izpolnil osnovni cilj in si zagotovil mesto med udarno osmerico v končni razvrstitvi, s tem pa tudi neposredno vstopnico na dirke za SP prihodnje leto.

»Seveda je to zelo dobro, ne bo pa me oviralo pri tem, da bom še zadnjič letos poskusil iz sebe potegniti maksimum, ki bi me ponovno popeljal na stopničke, morda pa tudi do zdaj že težko pričakovane krstne zmage,« poudarja serijski slovenski prvak in dodaja: »Na preizkušnji bo precej bolj mrzlo, kot je bilo na začetku sezone, ko sem tu vozil mednarodno dirko parov in sestavil nekaj odličnih voženj, zato mi tedanje nastavitve tokrat na treningu niso ustrezale. A z ekipo smo motorje, verjamem, uspešno nastavili za zdajšnje razmere.«

Žreb je članu AMTK Ljubljana še enkrat več namenil dvojni štart z mesta C, ki naj ne bi bilo tako ugodno, a se je nazadnje v Stockholmu izkazalo za odlično, zato se v Žagarjevem taboru s tem ne obremenjujejo preveč. Trenutno 30-letni Črnovaščan v skupnem seštevku drži sedmo mesto, v najboljšem primeru lahko skoči celo do petega, s čimer bi izboljšal podvig iz leta 2006, ko je končal kot sedmi. Na najboljši poti do naslova svetovnega prvaka je šele 23-letni Britanec Tai Woffinden, ki ima pred prvim zasledovalcem Jaroslawom Hamplom velikih 16 točk zaloge.