Žagar tudi uradno (vsaj) še eno leto med elito

Najboljši slovenski spidvejist Matej Žagar je opravil s tekmeci na finalni kvalifikacijski preizkušnji za SP prihodnje leto.

Objavljeno
21. september 2014 10.50
SPEEDWAY - Matej Žagar
J. P., Delo.si
J. P., Delo.si

Lonigo - Kakor koli se že razplete letošnja sezona svetovnega prvenstva, ima Matej Žagar vstopnico za spidvejsko elito v žepu tudi že za prihodnjo sezono. Zagotovil si jo je z zmago v finalni kvalifikacijski dirki v italijanskem Lonigu, kjer je za sabo pustil tudi 29-letnega Avstralca Jasona Doyla (ki se bo prvič spopadel s tekmeci v svetovnem prvenstvu) in starega znanca preizkušenj najvišjega ranga, Britanca Chrisa Harrisa.

»V finalu doda vsak voznik še nekaj odstotkov k tistim, ki jih daje denimo na dirkah za SP, zato nastopanje v njem predstavlja tudi veliko tveganje, saj nikoli ne veš, kaj bo kdo od tekmecev storil, da si pribori sveti gral spidveja,« je poudaril Žagar, ki nastopa verjetno niti ne bi potreboval, saj neposredno vozovnico za prihodnjo sezono dobi tudi osmerica najboljših v končni razvrstitvi te sezone svetovnega prvenstva, v kateri pa se serijski slovenski šampion bori celo za odličja: »Sprva sem res razmišljal, da dejansko ne bi nastopil. Ko pa sedeš na motor, si nadeneš čelado in potegneš s štarta, na to pozabiš, motivacija ni več vprašljiva.«

Prekaljeni 31-letni Črnovaščan je v posameznih vožnjah vpisal tri zmage in dve drugi mesti, tudi v dodatni vožnji za razvrstitev na stopničkah je bil najhitrejši. »Nisem nastopil z najmočnejšimi motorji, saj bi bila to lahko na razmočeni progi prej ovira kot prednost, je pa vse delovalo perfektno, tako da sem lahko užival in si zagotovil zmago, ki je v svoji zbirki še nisem imel in mi zato pomeni toliko več,« je strnil vtise član AMTK Ljubljana.

IZIDI FINALNE KVALIFIKACIJSKE DIRKE ZA SP 2015

1. Matej Žagar (Slo) 13+3
2. Jason Doyle (Avst) 13+2
3. Chris Harris (VB) 13+1
4. Maciej Janowski (Pol) 11
5. Thomas H. Jonasson (Šve) 10
6. Nicolas Covatti (Ita) 10
7. Przemyslaw Pawlicki (Pol) 10
8. Peter Kildemand (Dan) 8
9. Peter Ljung (Šve) 7
10. Hans Andersen (Dan) 6