Žagar v Čakovcu do vstopnice za elito

Slovenski spidvejist Matej Žagar je v kvalifikacijah SP v hrvaškem Goričanu osvojil drugo mesto in bo nastopal med elito.

Objavljeno
30. september 2012 01.26
Matej Žagar tokrat slabše od pričakovanj
M. Ž., Delo.si
M. Ž., Delo.si

Čakovec - Za spidvejistom Matejem Žagarjem je uspešen nastop v kvalifikacijah za udeležbo na svetovnem prvenstvu leta 2013, saj je z drugim mestom prebil med elitne dirkače spidveja, kamor se vrača po petih letih.

Dirka Grand Prix Challenge je za številne dirkače najpomembnejša v sezoni. Pomeni namreč priložnost, da se uvrstijo med elito tega športa, ki nastopa v seriji Grand Prix. A pot do tja ni lahka; po kvalifikacijskih dirkah vso sezono se namreč na finalni preizkušnji, letos jo je gostil Goričan, zbere 16 dirkačev, le trije pa si zagotovijo vstopnico za SP v naslednji sezoni. V vsaki sezoni si namreč le osem najboljših zagotovi nastopanje tudi v naslednji, tri mesta dobijo najboljši trije s kvalifikacijske dirke, štirje dirkači pa dobijo stalna vabila promotorja tekmovanja.

V hrvaškem Goričanu je zmagal Poljak Krysztof Kasprczak (11 točk), sledilo pa mu je pet dirkačev s po desetimi točkami - Matej Žagar, Aleš Dryml, Leon Madsen, Tory Batchelor in Niels Kristian Iversen.

O drugem in tretjem mestu so nato odločale štiri dodatne vožnje. Žagar je v odločilnih trenutkih ohranil mirno kri in si z zmago v 21. vožnji priboril finale dodatnih voženj. V njem se je pomeril še z Drymlom, Madsnom in Iversenom, imel nekaj sreče pri žrebu startnih mest (dobil je najboljše mesto B) ter še zadnjič ta večer navdušil številne slovenske navijače. Vodil je od starta do cilja ter po zmagi in skupno drugem mestu odpeljal častni krog, preden so ga mehaniki v njegovi ekipi zmagoslavno dvignili v zrak.

»Kaj naj rečem, najprej bi se rad zahvalil slovenskemu občinstvu, ki mi je pomagalo do rezultata, ki me je vrnil v SGP. Dirka je bila težka, potrebne so bile dodatne vožnje, a pokazalo se je, kaj pomeni ena sama točka. Treba je biti odločen in se boriti do konca. Vesel sem te vrnitve, za drugo leto pa lahko napovem samo eno: s polno paro naprej in upam, da bodo rezultati dobri. Veliko let sem delal za to, hvaležen pa sem vsem, ki so mi pomagali, še posebej družini, ki je trpela z mano v težkih trenutkih,« je po slavju v Goričanu dejal Žagar.

Poleg Kasprzaka in Žagarja bo v seriji Speedway Grand Prix, svetovnem prvenstvu posameznikov za sezono 2013, nastopil tudi tretjeuvrščeni Danec Iversen.

Rezultati:

1. Krzysztof Kasprzak (Pol) 11 točk

2. Matej Žagar (Slo) 10+3+3

3. Niels-Kristian Iversen (Dan) 10+3+2

4. Aleš Dryml (Češ) 10+2+3+1

5. Leon Madsen (Dan) 10+2+2+0

6. Troy Batchelor (Avs) 10+1+1

...