Žagar v Krškem za las ob finale

Najuspešnejši slovenski spidvejist je na uvodni preizkušnji SP zasedel sedmo mesto, točka tudi za Nicka Škorjo.

Objavljeno
30. april 2017 01.01
Speedway Krško
J. P.
J. P.

Krško - Sezona svetovnega prvenstva v spidveju se je drugič zapored začela z veliko nagrado Slovenije v Krškem, praznik na lepo polnem štadionu Matije Gubca pa se je razpletel po slovaških notah, z vso konkurenco je namreč opravil povratnik med elito Martin Vaculik. Dirkač, ki je v začetku meseca dopolnil 27 let in ima tudi poljski potni list, se je na preizkušnje najvišje ravni vrnil po sezoni 2013, ki jo je končal kot 14., edine zmage do danes pa se je veselil leto prej na veliki nagradi Poljske v Gorzowu, na kateri je - pozor - nastopil kot rezerva.

Na zmagovalnem odru sta danes končala še Šved Fredrik Lindgren in novinec med elito, Poljak Patryk Dudek, praznih rok je v velikem finalu ostal Avstralec Jason Doyle, ki je bil lani edini, ki se je v sezoni svetovnega prvenstva veselil več kot ene zmage - kar štirih. V polfinale se je prebil tudi eden od dveh slovenskih zastopnikov, serijski državni prvak Matej Žagar, ki je po petih vožnjah z zbranimi devetimi točkami (ena zmaga, tri druga in eno četrto mesto) zasedal sedmo mesto, nato pa v prvi polfinalni skupini s štarta potegnil kot tretji in vse do ciljne zastave dobro preganjal drugouvrščenega Doyla, ki pa je vendarle odbil vse njegove napade.

Žagar je tako končal na sedmem mestu, s katerim je bil zadovoljen: »Po enajstih letih sem v Krškem lahko zadovoljen, a dosegljivo je bilo še kaj več. Pred dirko tega nisem želel komentirati, a trikrat štartati z zunanjih mest je res težko. Enako v polfinalu ... Da sem bil hiter, dokazuje moj najboljši čas na preizkušnji. Sem v dobri formi in če bo pri tem ostalo, lahko v sezoni še precej dosežem.« Nick Škorja je prvič »polnopravno« nastopil na dirki za svetovno prvenstvo, končal pa z eno točko že iz prve vožnje. S tem je ponovil svoj lanski izplen s štadiona Matije Gubca, le da je tedaj priložnost dobil kot rezerva.

Mladeniču iz Laškega so še kaj več preprečevali slabši štarti: »Dobil sem priložnost pomeriti se s svetovno elito. Z vožnjami sem zadovoljen, ne pa tudi z rezultatom. Upam, da se mi ponudi še kakšna priložnost.« Žagarjevo usodo je z izpadom v polfinalu in končnim šestim mestom delil lanski svetovni prvak, ameriški superveteran Greg Hancock. Karavana se bo zdaj preselila v Varšavo, ki bo čez dva tedna gostila veliko nagrado Poljske, na kateri je Žagar lani s tretjim mestom stal na stopničkah.

IZIDI

1. Martin Vaculik (Slk) 16 točk
2. Fredrik Lindgren (Šve) 16
3. Patryk Dudek (Pol) 13
4. Jason Doyle (Avst) 12
5. Emil Sajfutdinov (Rus) 12
6. Greg Hancock (ZDA) 11
7. Matej Žagar (Slo) 10
8. Niels-Kristian Iversen (Dan) 9
16. Nick Škorja (Slo) 1