Žagarju s finalom poplačan trud zadnjih petih let

Slovenski spidvejist Matej Žagar v sezoni 2013 spet med svetovno elito.

Objavljeno
01. oktober 2012 14.11
 J. P., šport
J. P., šport
Goričan – Potem ko je bil že stalni član SP v letih 2006 in 2007, se bo najboljši slovenski spidvejist Matej Žagar prihodnjo sezono vnovič vrnil med svetovno elito. Na kvalifikacijski dirki na terenu Jurice Pavlica je namreč osvojil drugo mesto, vstopnico za SP so zagotavljala prva tri mesta.

»Trud in garanje zadnjih petih let sta se mi vendarle obrestovala, velik kamen se mi je odvalil od srca. Že v preteklih sezonah bi se mi lahko posrečil takšen podvig, saj sem imel potrebno znanje in tehniko, a mi je sreča vedno znova obrnila hrbet. Tokrat je bilo končno drugače,« se je smejalo 29-letnemu šampionu iz Črne vasi pri Ljubljani. »Ta uspeh bo od mene zahteval trdo delo tudi v prihodnje. Če bomo v ekipi med zimo pridni in delovni, tudi rezultati med svetovno elito ne bi smeli izostati. O konkretnejših napovedih pa je za zdaj še prezgodaj govoriti,« je še dodal Žagar.

V Goričanu je v rednem delu kvalifikacijske dirke vpisal dve zmagi, eno drugo in dve tretji mesti, v veliko veselje in ponos pa mu je lahko bilo, da so pred njim pokleknili tudi poznejši zmagovalec, Poljak Krzysztof Kasprzak, ter Slovak Martin Vaculik in Danec Michael Jepsen Jensen, ki sta se v tej sezoni kot povabljenca veselila celo zmag na dirkah za SP, Jensen za nameček še zgolj teden dni pred Goričanom. V prvi dodatni vožnji je opravil z Leonom Madsenom in Troyem Batchelorjem, v drugi pa je za seboj pustil Nielsa Kristiana Iversena, Aleša Drymla in znova Madsena. To je zadostovalo za končno drugo mesto, zmage se je veselil Kasprzak, tretjega mesta, ki je še zagotovilo vstopnico za svetovno elito v prihodnji sezoni, pa Iversen. Zanimivo: vsi trije so moštveni kolegi pri poljskem Gorzowu, četrti as te ekipe Jensen pa je v Goričanu povsem pregorel in je obtičal na zadnjem mestu brez ene same osvojene točke.

»Vnovič se je jasno pokazalo, kako dragocena je vsaka točka. Odločno je treba gristi do konca! Dirka je bila zahtevna, potrebne so bile dodatne vožnje, a na krilih slovenskega občinstva sem dosegel to, za kar sem delal veliko let,« je poudaril enajstkratni zaporedni slovenski prvak, ki bi se lahko vozovnice za SP veselil že po rednem delu dirke, a je v 17. vožnji štartal s povsem zunanje strani oziroma najslabšega možnega položaja. »V prvem zavoju je motor ves čas vleklo postrani, saj ni bilo nobenega oprijema. Kljub temu sem iz te vožnje iztisnil vsaj točko, kar je bilo dovolj za dodatne boje. A zdaj nima več smisla gledati nazaj,« je še strnil vtise Matej Žagar.