Zakulisje Vettlovega prestopa k Ferrariju

F1: Sport Bild razkriva, da bo 27-letni Nemec ob koncu letošnje sezone pri ekipi iz Maranella zamenjal Fernanda Alonsa.

Objavljeno
12. oktober 2014 01.33
Mi. Š., šport
Mi. Š., šport
Ljubljana – Sebastian Vettel je pred tednom dni v Suzuki obelodanil, da bo po koncu sezone zapustil Red Bull, s katerim se je v preteklih štirih letih veselil prav toliko naslovov svetovnega prvaka v formuli 1. V katerem moštvu bo nadaljeval svojo športno pot, še ni razkril, so pa pri nemškem tedniku Sport Bild izbrskali, da se bo preselil k Ferrariju.

Vettlov pogled na svet oziroma kariero sta po pisanju omenjene revije spremenila dva dogodka v začetku letošnjega leta, in sicer rojstvo hčerkice (12. januarja) ter katastrofalno zimsko testiranje »rdečih bikov«. Oboje je pripeljalo do tega, da je začel nemški šampion razmišljati o spremembah. Ko je nato aprila Stefano Domenicali odstopil kot vodja Ferrarija, je bil Vettel vidno prizadet. »Šokiran sem,« je priznal. Pri Sport Bildu vedo, zakaj: Domenicali je namreč kot Sebastianov zaveznik že pripravljal teren za njegov prihod v italijansko moštvo. In ravno v trenutku, ko je bil Vettel bolj kot kdajkoli prej pripravljen skočiti na »črnega konjička«, se je Domenicali poslovil od ekipe iz Maranella.

Za najmlajšega (štirikratnega) svetovnega prvaka se je sezona nadaljevala porazno; če ga ni ustavila okvara, so vodilni možje pri Red Bullu zanj izbrali napačno strategijo. Dokončno mu je prekipelo po VN Belgije. Ko ga je poskušala novinarka španske televizije potolažiti, je dobila odgovor življenja: »Še na španski televiziji me bolj podpirajo kot v lastnem moštvu ...« Zatem se je za zaprtimi vrati pri Ferrariju pozanimal, kakšne so njegove možnosti za prihod v Maranello. In po dirki v Monzi se je v italijanski ekipi zgodila prava »revolucija«. Dolgoletni predsednik Luca di Montezemolo je moral pobrati šila in kopita, na čelu Ferrarija ga zamenja Sergio Marchionne. Napoči tudi čas za menjavo dirkača: odgovorni se odločijo, da se bo moral po petih sezonah posloviti vse bolj nezadovoljni Fernando Alonso.

Že po prvem sestanku z Marchionnejem je bilo 27-letnemu Nemcu jasno, da v Maranellu mislijo resno. Dajo mu proste roke pri izbiri ljudi in obljubijo neomejen proračun. Vettel lahko tako – podobno kot pred leti Michael Schumacher – zgradi svoje »gnezdo« pri Ferrariju. Možna je celo vrnitev Domenicalija. Vettel se je moral odločiti do 4. oktobra. Do takrat je moral namreč vodilnim možem pri Red Bullu sporočiti, ali bo z njimi podaljšal pogodbo ali ne. V četrtek, dva dni predtem, so dali odgovorni pri Ferrariju jasno vedeti Alonsu, da bo moral po koncu sezone izprazniti svoj sedež. Dan pozneje so imeli novinarji Sport Bilda zaupen pogovor s Vettlom. »Vemo, da greš k Ferrariju, kar bomo danes tudi objavili.» Nemški zvezdnik se je odzval ogorčeno: »Vendar to ne drži!«

V nemškem tedniku mu niso verjeli in so prek svoje spletne izdaje kot prvi poslali v svet novico, da je Vettel na poti k Ferrariju. Štirikratni svetovni prvak je zatem na skupni večerji s Helmutom Markom, svetovalcem za motošport pri Red Bullu, vendarle priznal, da se bo zares preselil k italijanski ekipi, pri kateri bo ostal najmanj tri sezone. Za vsako bo prejel 25 milijonov € letne plače. Ko je nato prejšnjo soboto dirkač iz Heppenheima zjutraj prikorakal v Red Bullov prostor, mu je bilo vidno nerodno. Ko je vendarle zbral pogum, je pristopil k novinarjem Sport Bilda. »Oprostite, toda včeraj vam tega še nisem mogel potrditi. Tudi zaradi italijanskega novinarja, ki je stal za vami ...«