Vettel: Zasvojen sem z osvajanjem!

Dirkač formule 1 Sebastian Vettel razkriva, da mu je letošnji naslov svetovnega prvaka bolj pri srcu kot lanski.

Objavljeno
30. oktober 2011 12.35
Posodobljeno
30. oktober 2011 12.48
Miha Šimnovec, šport
Miha Šimnovec, šport
Čeprav si je Nemec Sebastian Vettel že pred tremi tedni zagotovil drugi zaporedni naslov svetovnega prvaka v formuli 1, sploh ne razmišlja o tem, da bi počival na lovoriki. To je dokazal tudi danes, ko je dirko za VN Indije končal na prvem mestu.

V nedavnem pogovoru za nemški tednik SportBild je 24-letni zvezdnik iz Heppenheima, ki že tretjo sezono zapovrstjo kroti »rdečega bika«, med drugim priznal, da mu je letošnji naslov svetovnega prvaka celo ljubši od lanskega.

Kakor ste sami zaupali v enem od intervjujev, ste prvi šampionski pokal dolgo hranili kar na kuhinjski mizi. Kam boste odložili drugega?

Ne vem še. Ker pa ga bom prejel šele na decembrski prireditvi Mednarodne avtomobilistične zveze (FIA) v Indiji, imam na voljo še dosti časa, da si zanj izberem primernejši prostor.

Katera lovorika vam pomeni več?

Lani sem si jo pridirkal šele na zadnji dirki v Abu Dhabiju, letos pa sem se je začel veseliti že v Suzuki, torej štiri preizkušnje pred koncem sezone. Glede na to, da smo medtem eno že odpeljali, so pred menoj še trije dolgi častni krogi. Zato lahko zdaj še bolj in dlje uživam v uspehu.

Z drugim naslovom ste se na večni lestvici šampionov izenačili s tako zvenečimi imeni, kot so Mika Häkkinen, Alberto Ascari, Jim Clark, Graham Hill, Emerson Fittipaldi in Fernando Alonso. Kaj vam to pomeni?

Zelo veliko, kajti zgodovina formule 1 mi je dobro poznana, zato vem, kaj so omenjeni dirkači dosegli. Izjemno sem ponosen, da sem z njimi na isti stopnici. To mi hkrati pomeni dodatno spodbudo v lovu za novimi lovorikami.

Mar vas bomo prihodnje leto primerjali z Ayrtonom Senno in Nikijem Laudo?

Nič ne bi imel proti.

Kako se po takšnih podvigih še motivirate za dirke?

Zame je naslov svetovnega prvaka v formuli 1 enako, kot je za alpinista najvišja gora na svetu. Zasvojen sem z osvajanjem pokalov oziroma vrhov; vedno znova si želim uživati v prečudovitem razgledu, ki ga imaš, ko si nad vsemi.

Vas jezi, ko kritiki pravijo, da zmagujete le zato, ker sedite za krmilom najboljšega dirkalnika?

No, ja, tudi za to je treba trdo garati. Zanesljivo sem prispeval svoj delež k temu, da je naš bolid najboljši.

Katera letošnja zmaga vam je najbolj pri srcu?

Tista, ki sem jo dosegel v Monzi. Ker pač naš motor ni najmočnejši in ker naš dirkalnik v preteklosti na stezah z dolgimi ravninami in šikanami ni bil povsem konkurenčen. Zato je bilo prvo mesto na VN Italije, kjer sem povrhu leta 2008 prvič okusil slast zmage, še posebej čustveno.

V posebno zadoščenje vam je bil gotovo tudi drzni manever, s katerim ste prehiteli Alonsa, kajne?


Da, to je bil nedvomno eden najlepših trenutkov v letošnji sezoni.

Ste hoteli z njim utišati kritike?

Ne, nikomur se mi ni treba dokazovati. Konec koncev je pomembno le to, da se lahko pogledam v ogledalo in sem zadovoljen s tem, kar vidim. S tem, kar drugi rečejo ali napišejo o meni, se ne obremenjujem.

Menda hoče vodstvo Red Bulla sodelovanje z vami podaljšati do leta 2016.

Sem bral. Če sem iskren, pa se o tem sploh še nismo začeli pogajati.

Nobena skrivnost ni, da se za vas zanimajo tudi pri Ferrariju. Toda Bernie Ecclestone, vodja formule 1, je nazadnje izjavil, da bi vas selitev k moštvu iz Maranella upočasnila.

Tudi to mi je prišlo na uho. Dejstvo je, da sta Ferrari in Mercedes mitološki moštvi, in bilo bi mi v veliko čast postati del njune bogate zgodovine. A še pomembnejše je, da si srečen, potem ni važno, katere barve kombinezon nosiš. Jaz se zdaj res ne morem pritoževati.