Marquez že prvi dan preizkusil trdoto tal

Motociklizem: vodilni v SP Marc Marquez ima prvo zaključno žogico za drugo lovoriko v moto gp.

Objavljeno
11. oktober 2014 13.51
T. V., šport
T. V., šport
Motegi – Dober mesec pred koncem motociklističnega SP se Marcu Marquezu obeta prva zaključna žogica za drugi naslov svetovnega prvaka zapored. Zmaga na VN Japonske bi mu že prinesla popoln izkoristek, a na zadnjih štirih dirkah se je junak sezone na vrh povzpel le enkrat, zato je veliko večja verjetnost, da bo tudi tokrat njegov izplen odvisen od tekmecev.

Vstop v podaljšani konec tedna v deželi vzhajajočega sonca mu je namreč že prinesel prvi stik s trdo podlago, saj je padel že na prvem prostem treningu, pa tudi sicer mu v petek ni šlo po načrtih in je dan končal šele kot šesti. Branilcu lovorike se sicer ne bi smelo muditi, saj ima v SP takšno prednost (75 točk), da bo slej ko prej sezono končal z lovoriko, a se delni nestrpnosti ob že prvi priložnosti prav gotovo ne bo mogel izogniti. »Prvi dan vsekakor ni potekal, kot smo upali, a nam je v tolažbo, da je bil to šele petek in da bo časa za pripravo motorja še dovolj,« je po koncu včerajšnjega dne optimistično noto ohranjal Marquez, ki bi mu naslov svetovnega prvaka prinesli različni scenariji. Za začetek mora vsekakor dirko končati pred Danielom Pedroso, kar mu je na zadnjih štirih preizkušnjah uspelo dvakrat, napram Valentinu Rossiju lahko izgubi največ tri točke, napram Jorgeju Lorenzu pa 15.

Ob prihodu na Japonsko je sicer Marquez zatrdil, da ga ne bo zanesla preračunljivost in se bo dirke lotil kot vsake druge doslej. »Mislim, da se je kar prav odločil. Doslej si je ustvaril visoko prednost, ki mu omogoča, da se na vsaki preizkušnji na progo poda stoodstotno. To mu odvrača pozornost od lova za lovoriko. Zavedati se je treba, da ima le prvo zaključno žogico in da sezone še ni konec. Drugi trije se bomo morali predvsem potruditi, da končamo pred njim, saj si želimo čim bolj podaljšati negotovost,« je napovedal Rossi, ki bo, kot kaže, vendarle nastopil brez pomoči protibolečinskih tablet ali celo injekcije. Še sredi tedna se je namreč spraševal, koliko ga bo oviral prst na desni roki, ki si ga je zlomil med grdim padcem v Aragoniji, včeraj pa je bil kljub bolečinam zadovoljen s treningoma, na katerih se je pri vrhu sicer vnovič vrtel zmagovalec izpred 14 dni Jorge Lorenzo.

»Ne vem, kako bi se odzval, če bi bil jaz Marquez, saj še nikoli nisem imel takšne prednosti v SP, kot jo ima zdaj on. Vendar vedno poskušam dirkati na enak način, torej na robu svojih zmogljivosti, ne da bi šel čez mejo. Nikakor ne pričakujem, da se ga bo lotila živčnost,« je dejal Lorenzo in priznal, da že od zmagovite Aragonije v ekipi pričakujejo ponovitev podobne predstave tudi v Motegiju, kjer je sicer lani slavil prepričljivo zmago pred Marquezom. »Od prvega trenutka smo ujeli ritem in gre mi še bolje, kot sem pričakoval. Motor se odlično odziva, nekaj stvari moramo sicer v nastavitvah še popraviti, a na splošno nam vse teče kot namazano,« je včeraj zatrjeval Lorenzo, čigar cilj sezone je zdaj ujeti tretje mesto, ki ga z 12 točkami prednosti trenutno zaseda Rossi; a tudi slednji lovi drugega Pedroso, ki mu uhaja le za pičle tri točke.

Včeraj se je Rossi sicer udeležil tudi sestanka komisije za varnost, na katerem so se odločili, da bodo sčasoma od vseh prirediteljev dirk zahtevali odstranitev umetne trave ob asfaltu. »Vemo, da smo jo prav mi zahtevali, a zdaj vidimo, da je v določenih situacijah zelo nevarna. Zlati, ko se asfalt že osuši, v umetni travi pa še ostane voda,« je dejal direktor prizorišč Javier Alonso in napovedal, da bodo podrobno proučili tudi zdajšnji sistem, ki ob poslabšanju vremena dirkačem omogoča menjavo motorja. Četudi se nagibajo k temu, da bi uvedli obvezne menjave motociklov, se ne želijo prenagliti.