Življenjska sopotnica Bottasa prehiti za 20 sekund

Formula 1: le še vprašanje časa je, kdaj bo vzhajajoči finski zvezdnik Valtteri Bottas prvič okusil slast zmage.

Objavljeno
21. september 2014 13.21
Mi. Š., šport
Mi. Š., šport
Ob Avstralcu Danielu Ricciardu (Red Bull), ki se je v tej sezoni veselil že treh zmag, je največje letošnje odkritje v formuli 1 zagotovo Finec Valtteri Bottas. Williamsov dirkač se je na zadnjih šestih preizkušnjah kar štirikrat prebil med najboljšo trojico, v skupnem seštevku pa ta čas zaseda četrto mesto za Nemcem Nicom Rosbergom, Angležem Lewisom Hamiltonom (oba Mercedes) in Ricciardom.

Pred današnjo dirko za veliko nagrado Singapurja (z začetkom ob 14. uri po srednjeevropskem času) si je 25-letni Finec, ki prihaja iz Nastole pri Lahtiju, utrgal čas za švicarski dnevnik Blick in v pogovoru razkril marsikaj zanimivega o sebi, svojih dirkaških začetkih in življenjski sopotnici – plavalki Emilii Pikkarainen.

Vaša šefica Claire Williams, navdušena nad zdajšnjim tretjim mestom v konstruktorski razvrstitvi, že na glas razmišlja o lovu na moštveno lovoriko v prihodnji sezoni.

Še kako dobro jo razumem. Letos smo se preprosto morali izboljšati, kar po zgolj petih točkah v prejšnji sezoni niti ni bilo težko. A zdaj moramo na vrh.

Vaše moštvo je po menjavi proizvajalca motorjev (od Renaulta k Mercedesu) že po zimskih testiranjih veljalo za skritega favorita.

Še sami smo bili presenečeni nad tem, kako dobro nam je šlo na testiranjih. Zdaj moramo dobro unovčiti val, na katerem se nahajamo, in končno v Grove, kjer je sedež našega moštva, pripeljati tudi prvo zmago.

Na zadnjih šestih dirkah ste kar štirikrat stali na zmagovalnem odru. Le redki so verjeli v takšen niz, kajne?

Sami smo vedeli, česa vse smo zmožni. Zdaj se moramo na vseh področjih še malo izboljšati in potem bom lahko napadel tudi skupno tretjeuvrščenega Ricciarda.

V Monzi ste pred dvema tednoma veljali za enega od vročih kandidatov za zmago. Kaj je šlo po zlu?

Slab štart je uničil moje sanje. Na koncu je bilo četrto mesto, do katerega sem se prebil iz ozadja, kakor zmaga. V takšnih trenutkih večkrat pomislim na Miko Häkkinena, ki je bil, ko se je boril za naslov(a) svetovnega prvaka, moj idol. Zdaj je podobno kot Mercedesov vodja Toto Wolff moj zastopnik.

Vaš menedžer je bil sicer dolgo oče Rauno, kajne?

Da, do leta 2008. Ko sem začel zmagovati in sem Ricciardu za tri točke izpred nosa speljal naslov prvaka v formuli renault 2, je postalo vse skupaj za očeta prezahtevno.

Kako ste sploh prišli v avto-motošport?

Kot otrok začneš na Finskem seveda najprej igrati hokej na ledu. Ko sva šla enkrat z očetom v Lahti, sem videl napis Gokart Racing Circuit. Šla sva tja in opazovala dirkače. Tako so me prevzeli, da niti na sladoled nisem hotel iti, pa čeprav sem ga že takrat prav oboževal. To je bil začetek moje dirkaške kariere, hokejska palica pa je obležala nekje doma.

Zdaj namesto palic doma zbirate lovorike.

Zelo sem hvaležen vodilnim pri Williamsu, da za razliko od drugih moštev dirkačem pustijo obdržati izvirnike pokalov. Čeprav že skoraj leto dni živim v Monte Carlu, jih domov v Nastolo največkrat pošljem kar v paketu.

Vaša spremljevalka Emilia Pikkarainen, udeleženka poletnih olimpijskih iger v Pekingu '08 in Londonu '12, je bila dolgo bolj znana od vas. Ali ste se z njo že kdaj pomerili v bazenu?

Kmalu po tistem, ko sem Emilio leta 2010 spoznal v enem od televizijskih šovov, sem plavanje vključil v svoje kondicijske treninge.

In kako se razplete vajin medsebojni dvoboj?

(smeh) Kadar se pomeriva na 100 metrov prosto, me prehiti za dvajset sekund.