Bajc: Fantom ne more pomagati niti Copperfield

Razlogov za zadovoljstvo po današnji tekmi smučarjev skakalcev v Lillehammerju nima niti glavni trener slovenskega tabora Vasja Bajc. Do točk sta prišla le Benkovič in Kranjec.

Objavljeno
16. december 2006 20.45
Rok Benkovič
Engelberg - Gregor Schlierenzauer je z daljavo dneva 140,5 metra postal zmagovalec četrte tekme svetovnega pokala v smučarskih skokih in se po slavju v Lillehammerju zasluženo veselil svoje druge zmage v karieri. Na prvih petih mestih so se zvrstili isti tekmovalci, kot na zadnji tekmi na Norveškem. "Schlieriju" so v hrbet gledali Norvežan Anders Jacobsen, Poljak Adam Malysz ter lokalna junaka Simon Ammann in Andreas Kuettel. Najboljši slovenski skakalec je bil tako kot lani v osrčju Švice Rok Benkovič, ki je končal na 18. mestu, v finalu je nastopil še Robert Kranjec, ki je bil 20.

Junak dneva je s svojo drugo zmago v karieri - prvo je osvojil 3. decembra na zadnji tekmi v Lillehammerju - postal komaj 16-letni Schlierenzauer, ki se je na najvišjo stopničko povzpel po izjemni daljavi v finalu 140,5 metra, ko je le za pol metra zgrešil rekord skakalnice. Mladi Tirolec z novo zmago ni presenetil le skakalne javnosti, temveč tudi svojega trenerja Alexandra Pointnerja. "Po tednu dni gripe je 'Schlieri' dobesedno iz postelje prišel v Engelberg in kar je storil v finalu, je skorajda neverjetno. Le pol metra manj od rekorda kaže na to, da ima letos v nogah in glavi izjemen občutek za skoke. Še bolj neverjetno je to, s kakšno hladnokrvnostjo je pometel s konkurenco," je bil navdušen glavni trener avstrijskih "orlov".

"Zelo sem vesel. Oba skoka sta mi namreč dobro uspela," je bil po zmagi skromen Schlierenzauer, ki bo eden od favoritov tudi za bližajočo se novoletno turnejo štirih skakalnic: "Seveda se veselim turneje in upam, da bom zadržal trenutno raven skakanja."

Precej manj razlogov za zadovoljstvo ima glavni trener slovenskega tabora Vasja Bajc. Do točk sta prišla le Benkovič in Kranjec, za las je brez finalne serije ostal Rok Urbanc na 32. mestu, zunaj finala pa sta ostala tudi Primož Pikl in Jernej Damjan. Že v petkovih kvalifikacijah pa je obstal Primož Peterka in za slovenski tabor se je po besedah Bajca odvil najbolj črn scenarij, saj je po današnjem dnevu že jasno, da bodo v slovenskem taboru na novoletni turneji nastopali zgolj s štirimi skakalci. Medtem ko je pozitivno vsaj dejstvo, da se Benkovič iz skoka v skok vrača med najboljše, pa tudi Kranjec skače solidno, je bil Bajc tokrat nad drugimi fanti precej razočaran.

"Zadovoljen sem z 'Benkotom', čeprav prvega skoka ni naredil tako kot včeraj, je dobro nastopil. Deloma sem zadovoljen tudi z Robijem, čeprav je pri drugem skoku naredil napako, ki ga je stala kar nekaj metrov in s tem tudi mest, ostali pa so me vsi po vrsti razočarali, še posebej, ker so v poskusni seriji dobro nastopili," je nastope svojih varovancev za STA ocenil Bajc in dodal, da so pred tekmo tudi glede na poskusno serijo računali na vsaj tri, štiri tekmovalce med trideseterico in kakšno uvrstitev med 15 ali celo deset najboljših. "Urbanc se na tekmi povsem 'zaklene' in ne pokaže tega, kar zna. Tudi Damjan me je negativno presenetil, saj je skakal na ravni Švicarjev, danes je pa komaj dva dni zatem skočil 20 metrov manj. 'Piki' pa je po odličnem poskusnem skoku očitno pregorel v želji, saj je svetovni vrh dandanes tako širok, da ne dopušča napak."

Bajc bo za jutrišnjo tekmo priložnost namesto Peterki namenil Juretu Šinkovcu, ki se je reprezentanci pridružil iz Ramsaua. "Na novoletni turneji bomo verjetno imeli manj skakalcev, pa zato tiste precej enakovredne. Ne manjka jim veliko, njihova največja težava je realizacija na tekmi. Verjetno sami sebe malo preveč obremenijo, si zastavijo previsoke cilje in hitro pride do zakrčenosti. Manjka jim sproščenosti in dokler do tega ne bodo prišli sami, jim niti David Copperfield ne more pomagati," je za konec v šali pribil Bajc.

Kljub avstrijski zmagi v skupnem seštevku svetovnega pokala v vodstvu ostaja Ammann (280 točk) pred Schlierenzauerjem (250) in Jacobsenom (246), najboljši Slovenec je Pikl (42) na 20. mestu, Damjan in Kranjec si s po 38 točkami delita 22. mesto, Benkovič (13) je 40., Peterka (5) pa 49.

Že v nedeljo bo na isti napravi pod vznožjem gore Titlis peta tekma svetovnega pokala s kvalifikacijami ob 12.15, prva serija pa naj bi se predvidoma pričela ob 13.45.