Bajc ni več trener slovenskih skakalcev

Odbor za skoke pri Smučarski zvezi Slovenije je z mesta glavnega trenerja članske ekipe razrešil Vasjo Bajca.

Objavljeno
25. januar 2007 18.50
Vasja Bajc
Ljubljana - Odbor za skoke pri Smučarski zvezi Slovenije je danes z mesta glavnega trenerja članske ekipe razrešil Vasjo Bajca. Njegovo funkcijo bo v prihodnje opravljal finski strokovnjak Ari-Pekka Nikkola, dosedanji trener reprezentance B, njegov pomočnik pa bo Gorazd Pogorelčnik, ki je to vlogo imel že pod Bajčevim vodstvom.

Klobčič, imenovan Bajc-Ulaga, se je začel zapletati takoj po koncu novoletne turneje, razpletel pa se je v sredo oziroma danes, ko je odbor za skoke sprejel odstop Vasje Bajca in direktorju Primožu Ulagi naložil sestavo nove strokovne ekipe. Ulaga, ki se je že pred tem vključil v reševanje težav slovenskih skakalcev v tej sezoni in se pridružil delu strokovnega vodstva, je v manj kot 24 urah našel zamenjavo za priznanega slovenskega strokovnjaka. Ari-Pekka Nikkola je z A-reprezentanco Slovenije že odpotoval na naslednje tekme svetovnega pokala, tako da ni bil prisoten na dobro obiskani novinarski konferenci, ki jo je vodstvo nordijskih reprezentanc sklicalo v prostorih Smučarske zveze Slovenije.

Videnje položaja in razloge za zamenjavo sredi sezone, navkljub presenetljivi zmagi Roka Urbanca na zadnji tekmi v Zakopanah, sta predstavila le Ulaga in predsednik odbora za skoke Franci Petek. "Edino merilo so rezultati. V tej sezoni niso dosegli pričakovanj javnosti in mene osebno, zato je bilo potrebno ukrepati. V začetku meseca sem se vključil v trenersko delo, večina trenerjev je to sprejela, očitno pa ne tudi Vasja Bajc. Presenetile so me njegove besede, da on v takšnih razmerah ne more delovati, sodu pa so dno izbili rezultati na novoletni turneji. Vasja Bajc je v sredo ponudil odstop, odbor za skoke pa mi je nato naložil čimprejšnjo sestavo nove strokovne ekipe," je razložil Ulaga.

Izbor ni bil pretirano zahteven, saj je imel Ulaga strokovnjaka praktično na dosegu roke. 37-letni Ari Pekka Nikkola, dvakratni olimpijski zmagovalec z ekipo Finske (1988 Calgary, 1992 Albertville) in štirikratni svetovni prvak (1987, 1989, 1995, 1997), je bil do sedaj trener reprezentance B in je brez zadržka sprejel novo funkcijo. "Finskemu trenerju zaupam. Predvsem bo pomembno skupno sodelovanje, saj morajo trenerji in tekmovalci dihati kot eden. O Nikkoli lahko povem, da si je trenerske izkušnje nabiral že doma, v letošnji sezoni pa tudi pri nas, tako da verjamem, da ima dovolj znanja in izkušenj," je povedal Ulaga.

Zdaj že nekdanji trener Vasja Bajc se novinarske konference ni udeležil, za spletno stran www.24ur.com pa je povedal: "Vse skupaj je smešno. Včeraj sem pričakoval, da me bo nekdo iz odbora za skoke poklical in povedal, kakšen je sklep. A novico sem izvedel šele iz medijev. Bil pa sem obveščen od Primoža Ulage, da se odpoveduje mojim uslugam in da bo zgodbo sam peljal naprej."

Primož Ulaga je moral zaradi premestitve finskega strokovnjaka v reprezentanco A imenovati novega trenerja reprezentance B in njegovega pomočnika. Tako bo na tej funkciji zdaj deloval dosedanji trener mladinske selekcije Matjaž Triplat, njegov pomočnik pa bo Bine Norčič.