Barcelona ali Real Madrid?

V Španiji je vendarle napočila ena najbolj pričakovanih sobot, tista, ki oznanja začetek novega nogometnega prvenstva. V igri za naslov najboljšega sta le dva.

Objavljeno
27. avgust 2005 10.00
Spet Brazilec
V Španiji je vendarle napočila ena najbolj pričakovanih sobot, tista, ki oznanja začetek novega nogometnega prvenstva. Prvoligaši na Pirenejskem polotoku se bodo 75. potegovali za naslov najboljšega, za katerega strokovnjaki, navijači in novinarji priznavajo le dva prava kandidata – Barcelono in Real Madrid. Izhodišči večnih tekmecev sta različni, a imata prvak »Barça« in izzivalec »beli balet« vendarle nekaj skupnega. Oba bosta v milosti brazilske čarovnije.

V ritmu sambe

Kam pes taco moli, so pokazale že naslovnice športnih časnikov. Z barcelonskih Sporta in El Munda Deportiva je zobe kazal Ronaldinho, z madridskih Marce in Asa pa Robinho, ki je ob uradni predstavitvi dodobra napolnil štadion Santiago Bernabeu.

Kot je zadnja leta v navadi, je bilo pred začetkom sezone precej več pompa okoli Reala. Z Robinhovim prihodom, ki je od Luisa Figa podedoval številko 10, premiero celovečernega filma o klubu, afero okoli radijske zveze med trenerjem Vanderleijem Luxemburgom in kapetanom Raulom ter morebitnim odhodom Michaela Owna k Newcastlu.

Prav posvečanju pozornosti postranskim stvarem, ki polnijo klubsko blagajno, mnogi pripisujejo krivdo za že dve sušni sezoni zvezdniškega Reala. Ta bo od Brazilcev precej bolj odvisen kot Barcelona od Ronaldinhovih mojstrovin. Zaradi že prej močne brazilske prisotnosti z Ronaldom in Robertom Carlosom, Luxemburga in najbolj zvenečih okrepitev – Robinha (Santos) in Julia Baptiste (Sevilla). Zanju in za Urugvajca Carlosa Dioga (River Plate) ter Pabla Garcia (Osasuna) je predsednik Florentino Perez v lovu za Barcelono odštel 69 milijonov dolarjev. Čeprav je spremenil strategijo okrepitev in se odločil za manj blišča in več mišic, je bil spet največji zapravljivec na to poletje sicer skromnem španskem nogometnem trgu. Real je po višini vložka poskrbel za dobro tretjino celotnega prometa (okoli 200 milijonov evrov), drugi klubi pa so v nove igralce vložili skorajda pol manj kot pred minulo sezono.

Varčna Barca

Zmagovalec je pri tem Barcelona, ki ni porabila niti evra. Okrepila se je le z Markom Van Bommlom (PSV) in Santiagom Ezquerrom (Athletic Bilbao), ki sta bila prosta igralca. Največja pridobitev ekipe Franka Rijkaarda bi morala biti vrnitev Larssona, Gabrija, Edmilsona in Motte, ki so zaradi poškodb izpustili večji del minule sezone.

Katalonci imajo vsekakor boljše izhodišče. Sezono začenjajo kot prvaki, brez pretresov, z uigrano ekipo in urejenimi financami. Težave prvega favorita bi se utegnile pojaviti zaradi večjega pritiska. Bržkone ne bo le psihološki, ker brani naslov, pričakovati ga je tudi na igrišču. Lani pomladi Barceloni ni bilo težko ubraniti visoke prednosti, ki si jo je zlahka priigrala ob jesenski kalvariji Reala.
Rušilen bi lahko bil tudi spor v upravi, ob katerem je popolno oblast dobil predsednik kluba Joan Laporta, odstopil pa je podpredsednik in dober Ronaldinhov prijatelj Sandro Rosell.

A tudi Realu ne manjka odprtih vprašanj. Kako bodo drugi sprejeli vse večjo brazilsko kolonijo, bo Jonathan Woodgate pokril vsakoletno luknjo v sredini obrambe, se lahko leto starejši »galaktiki« vrnejo na vrh, bodo Robinhove čarovnije v Španiji delovale tako dobro, kot so v Braziliji?