Barcelona z drugo lovoriko letos

Nogometaši Barcelone so letošnji zmagovalci evropskega superpokala. V tekmi z zadnjim zmagovalcem pokala UEFA, ukrajinskim Šahtarjem iz Donjecka, so v Monaku po podaljšku slavili z 1:0

Objavljeno
29. avgust 2009 00.32
An.B./STA
An.B./STA
Monte Carlo - Barcelona je osvojila novo lovoriko. Toda do nje je prišla težje od pričakovanj, saj se je ukrajinski Šahtar izkazal za zelo čvrstega in zbranega tekmeca, predvsem v obrambi. Šele v podaljšku sta Lionel Messi in Pedro Rodriguez toliko premešala zadnjo vrsto izbrancev Mircee Lucescuja, da so se v Kataloniji lahko znova veselili.


Barcelona se je kot evropski prvak in za mnoge popolna ekipa, obogatena še s švedskim zvezdnikom Zlatanom Ibrahimovićem, zdela pač previsoka ovira za Ukrajince, pa čeprav so v zadnjih 11 letih superpokal večkrat osvojili "nefavorizirani" klubi. Statistika je vsaj v rednem delu celo pokazala, da vendarle "drži nekaj vode". Katalonci so namreč imeli vse, od terenske premoči do več strelov, toda tiste prave priložnosti si vendarle niso znali priigrati.


In to ne le v v prvem polčasu, ampak tudi v drugih 45 minutah. Pri branjenju svojih vrat je vzorno sodeloval tudi Šahtarjev branilec Dmitro Čigrinski, ki bo v kratkem celo oblekel katalonski dres. Izbranci Pepa Guradiole, pri katerih je manjkal Andres Iniesta, nikakor niso našli poti skozi ukrajinsko obrambo. Logična posledica: podaljški.


V teh so prvi resnejši strel v 99. minuti celo sprožili nogometaši Šahtarja, saj se je Juluis Aghahowa znašel praktično iz oči v oči z vratarjem Victorjem Valdesom, toda slednji je bil uspešnejši, tako kot ukrajinski čuvaj mreže Andrij Pjatov po strelu Bojana Krkića nekaj trenutkov pozneje. Šele v 112. minuti je resno zapretil tudi Lionel Messi, toda tudi on je zgrešil cilj.


Prav Argentinec je bil v podaljšku najnevarnejši nogometaš in v 115. minuti je s Pedrom Rodriguezom izpeljal dvojno podajo, s katero je iz "tira" vrgel zadnjo linijo Šahtarja. Mladi 22-letni Pedro pa je sloviti Barci - čeprav je ob koncu zapretil še Vasil Kobin z lobom - zagotovil drugo lovoriko v sezoni, ki se pravzaprav še ni začela, in peto v zadnjih štirih