Barcelona z Interjem, Real z Milanom

Evropska nogometna zveza je izžrebala skupine, v katerih bodo moštva igrala v ligi prvakov. Z evropskim prvakom Barcelono se bodo v skupini F srečali Inter, Dinamo Kijev in Rubin Kazan.

Objavljeno
27. avgust 2009 21.07
Š. Ro./STA
Š. Ro./STA

Nyon - Evropska nogometna zveza je danes v Monte Carlu izžrebala skupine za ligo prvakov. Evropski prvak Barcelona bo igral v skupini F, njegovi tekmeci pa bodo še Inter, Dinamo Kijev in Rubin Kazan.

 

V sezoni 2009/10 bo v ligi prvakov nastopilo devet nekdanjih prvakov in kar osem debitantov v najelitnejšem evropskem klubskem tekmovanju.

 

V skupini A se bo štirikratni prvak Bayern pomeril z dvakratnim zmagovalcem Juventusom, francoskim prvakom Bordeauxom in izraelskim Maccabijem iz Haife.

 

Nosilec skupine B je Manchester United, prvak v letih 1968, 1999 in 2007 ter lanski finalist, pomeril pa se bo z nemškim prvakom Wolfsburgom, turškim Bešiktašem in moskovskim CSKA.

 

"Megapotrošniki" iz madridskega Reala, sicer kar devetkratni zmagovalci tega tekmovanja, bodo igrali v skupini C skupaj s sedemkratnim prvakom Milanom, ki je poleti "galaktikom" prodal Brazilca Kakaja. Preostala dva kluba skupine C sta Olympique Marseille, edini francoski klub z naslovom v LP, in krvnik Maribora Zürich.

 

Skupino D sestavljajo finalist leta 2007 Chelsea, ki pod vodstvom novega trenerja Carla Ancelottija spet naskakuje vrh Evrope, dvakratni zmagovalec Porto, madridski Atletico in ciprski APOEL Nikozija.

 

Liverpool, ki je v zadnjih letih vedno na ali vsaj pri vrhu tega tekmovanja, bo igral v skupini E, kjer so še Lyon, ki še nikoli ni prišel dlje od četrtfinala, Fiorentina in Debrecen.

 

Branilec naslova Barcelona bo v skupini F imel zelo zanimivega tekmeca. Inter je namreč Barceloni poleti prodal svojega največjega zvezdnika Zlatana Ibrahimovića, v "zameno" pa je na San Siro prišel kamerunski ostrostrelec Samuel Eto'o. Prav slednji (dvakrat prvak s katalonskim moštvom) naj bi pripomogel k temu, da bi Milančani, ki jih vodi Jose Mourinho (nekdanji pomočnik trenerja pri Barci) po letu 1965 spet dvignili evropsko krono. "Vzhodnjaški" pridih skupini bosta dala Dinamo Kijev in Rubin Kazan.

 

V eni lažjih skupin (G) bodo ob Sevilli igrali še Glasgow Rangers, Stuttgart in romunska Unirea Urziceni, v skupini H pa Arsenal ob Alkmaarju, Olympiacosu in Standardu iz Liegea (tega so Londončani v nekdanjem pokalu pokalnih zmagovalcev pred 16 leti premagali kar s 7:0), ne bi smel imeti prav nobenih težav za napredovanje.

 

Tekmovanje po skupinah se bo začelo 15. septembra, prve tekme osmine finala bodo 16. februarja, četrtfinala 30. marca, prva polfinalna obračuna bosta 20. aprila, veliki finale pa bo 22. maja v Madridu.

 

UEFA je ob tem podelila priznanja najboljšim igralcem minule sezone v evropskih tekmovanjih. Najboljši vratar je postal Edwin van der Sar (Manchester United), najboljši branilec je bil že tretjič John Terry (Chelsea), Barcelonin Xavi Hernandez je najboljši vezist, njegov soigralec Lionel Messi pa najboljši napadalec in nogometaš. Nagrado za življenjsko delo je dobil legendarni Milanov branilec Paolo Maldini.

 

 

* Skupina A: Bayern, Juventus, Bordeaux, Maccabi Haifa.
* Skupina B: Manchester United, CSKA Moskva, Bešiktaš, Wolfsburg.
* Skupina C: Milan, Real Madrid, Olympique Marseille, Zürich.
* Skupina D: Chelsea, Porto, Atletico Madrid, APOEL Nikozija.
* Skupina E: Liverpool, Lyon, Fiorentina, Debrecen.
* Skupina F: Barcelona, Inter, Dinamo Kijev, Rubin Kazan.
* Skupina G: Sevilla, Glagow Rangers, Stuttgart, Unirea Urziceni.
* Skupina H: Arsenal, Alkmaar, Olympiacos Pirej, Standard Liege.