Belgijska hladna prha v Maksimiru

V prvem kolu nove evropske lige je belgijski Anderlecht v gosteh premagal zagrebški Dinamo z 2:0. Rapid z Dunaja je s 3:0 presenetil favorizirani HSV. Galatasaray se je veselil zmage sredi Aten.

Objavljeno
17. september 2009 22.46
P. Z.
P. Z.
Zagreb - V Zagrebu so domači navijači pričakovali zmago Dinama proti nekdanjemu velikanu in evropskemu prvaku Anderlechtu, toda njihove želje se niso uresničile. Gostje so bili v prvem polčasu podrejeni, v drugem pa začutili priložnost. Zmagoviti gol je v 74. minuti s prostim strelom z več kot 30 metrov dosegel Blanco.

Zatem se je nad Maksimirom utrgal oblak, v "vaterpolskih" razmerah pa je Anderlecht v 88. minuti izvedel še hiter protinapad, ki ga je z zadetkom okronal Legear. V skupini A sta se pomerila še Ajax in romunska Timisoara in se razšla s presenetljivih 0:0.

V skupini B je italijanska Genoa z 2:0 premagala Slavio iz Prage. Lille in Valencia sta v Franciji dosegla vsak po gol. V skupini C je Hapoel Tel Aviv z 2:1 premagal škotski Celtic, ki je ob polčasu vodil, dunajski Rapid pa je šokiral nemški Hamburger SV s 3:0.

V skupini D Hertha na domačem igrišču ni mogla zlomiti odpora latvijskega Ventspilsa (1:1), lizbonski Sporting pa je v gosteh v Heerenveenu zmagal s 3:2. Vse tri zadetke za Portugalce, ki so zaostajali z 0:1, je dosegel Liedson.

Presenečenje se je zgodilo tudi v skupini E, kjer je švicarski Basel doma z 2:0 odpravil Romo. CSKA Sofija in Fulham sta si razdelila točki.

V grško-turkem derbiju v skupini F je Galatasaray sredi Aten premagal Panathinaikos s 3:1. Za Turke sta v polno zadela Elano in Milan Baroš, Sarriegi pa si je zabil avtogol. Graški Sturm je v Avstriji klonil z 0:1 proti Dinamu iz Bukarešte.

Med nočnimi tekmami v skupinah od G do L izstopajo zmaga Salzburgaa v Rimu proti Laziu z 2:1, zmaga Twenteja pri Fenerbahčeju (2:1) in uspeh Toulouseja v Beogradu pri Partizanu (3:2). Everton je s 4:0 razbil AEK, zmagovalec zadnjega pokala UEFA Šahtar ni imel težkega dela v Bruggeju (4:1), krvnica Maribora Sparta Praga in PSV sta igrala 2:2, Athletic Bilbao pa je s 3:0 odpravil oslabljeno dunajsko Austrio, pri kateri ni igral poškodovani Mile Ačimovič.

Skupina A

Dinamo Zagreb : Anderlecht 0:2

Ajax : Timisoara 0:0

Skupina B

Genoa : Slavia Praga 2:0

Lille : Valencia 1:1

Skupina C

Hapoel Tel Aviv : Celtic Glasgow 2:1

Rapid Dunaj : Hamburger SV 3:0

Skupina D

Hertha : Ventspils 1:1

Heerenveen : Sporting Lizbona 2:3

Skupina E

Basel : Roma 2:0

CSKA Sofia : Fulham 1:1

Skupina F

Panathinaikos : Galatasaray 1:3

Sturm Gradec : Dinamo Bukarešta 0:1

Skupina G

Lazio : Salzburg 1:2

Villarreal : Levski Sofia 1:0

Skupina H

Fenerbahče : Twente 1:2

Steaua Bukarešta : Šerif Tiraspol 0:0

Skupina I

Benfica : BATE Borisov 2:0

Everton : AEK Atene 4:0

Skupina J

Club Brugge : Šahtar Donjeck 1:4

Partizan : Toulouse 2:3

Skupina K

Cluj : Köbenhavn 2:0

Sparta Praga : PSV Eindhoven 2:2

Skupina L

Athletic Bilbao : Austria Dunaj 3:0

Nacional : Werder Bremen 2:3