Beno Udrih: Ne želim se več prilagajati

Slovenska košarkarska reprezentanca bo na letošnjem svetovnem prvenstvu v Turčiji igrala brez Bena Udriha. Kot so sporočili s Košarkarske zveze Slovenije, 28-letni igralec ekipe Sacramento Kings ni bil zadovoljen z vlogo, ki mu jo je namenil selektor Memi Bečirović.

Objavljeno
21. julij 2010 21.11
Tanja Volarič
Tanja Volarič
Ptuj - »Tokrat prvič odkrito priznam, v reprezentanci hočem polno odgovornost in minutažo,« je ob petkovi predstavitvi slovenske košarkarske reprezentance na Rogli svoja pričakovanja povzel dirigent Beno Udrih in potožil, da nikoli doslej vloge v izbrani vrsti niso bile natančno razdeljene. Njegove besede so dale jasno vedeti, da pričakuje v letošnji zasedbi dominanten položaj ter proste roke na parketu, kar pa je v reprezentanci, ki ima z Goranom Dragičem in Jakom Lakovičem hudo konkurenco že na mestu organizatorja igre, domala nemogoča želja. Ob takšni gneči na zunanjih mestih, kjer bodo minute natančno odmerjene, je bilo le vprašanje časa, kdo bo prvi zapustil barko. Nekaj ur pred dvobojem z Makeodnijo je z nje sestopil prav Beno Udrih.

Dirigent Sacramentove igre, ki je nazadnje slovenski dres na mednarodnem prvenstvu oblekel na svetovnem prvenstvu leta 2006, je lani soigralce zapustil tik pred EP. Njegovo slovo so v reprezentanci tedaj opravičili s poškodbo kolena na zadnjih pripravljalnih tekmah v Nemčiji, a Udrih je pred dnevi sam priznal, da je lani že v Mariboru padlo nekaj težkih besed zavoljo njegovega nezadovoljstva z vlogo na parketu in da je bila »poškodba« le posledica.

Nihče se ni niti trudil iskati drugačnih razlogov, po slabem tednu priprav na Rogli in treh treningih na Ptuju je Udrih selektorja Memija Bečiroviča obvestil, da v sistemu, ki ga je predvidel trener, ne namerava nadaljevati in se je odpravil domov. »V reprezentanci sem pričakoval večjo vlogo, a nisem bil zadovoljen, zato sem se raje odločil, da še pred kakršnokoli tekmo zapustim priprave. Pričakoval sem večjo odgovornost, imel večja pričakovanja, a se, žal, to ni uresničilo. Vedno sem jaz tisti, ki se prilagaja, in tega ne želim več početi. Stati moram za odločitvijo, ki sem jo sprejel. Ne želim biti več nezadovoljen, saj s tem pridejo tudi konflikti ali poškodbe,« je dejal Udrih.

Da se je vse skupaj kuhalo že na Rogli in da je Udrih s petkovimi besedami že opozarjal na obstoječe nezadovoljstvo, je potrdil tudi Bečirovič. »Delegacija KZS je bila že aprila pri Benu v Sacramentu, kjer so ga povabili k sodelovanju v reprezentanci, kasneje pa sem ga poklical tudi sam in mu razložil, v kakšni vlogi ga vidim v ekipi in mu razkril moj koncept. Dal sem mu vedeti, da bo tekme začenjal Jaka Lakovič, a da bo tudi on eden od vodij reprezentance na parketu ter da bo imel zadostno število minut ter pomembnih odločitev, na kar je pristal. Žal je Beno že prvi dan na Rogli začel razmišljati drugače in zato smo se odločili, da se o tej kočljivi zadevi pogovorimo čim prej. Dogovorila sva se, da počakava teden dni in se hladnih glav skupaj z direktorjem Matejem Avanzom in športnim direktorjem Walterjem Jeklinom usedeva še enkrat. Vse dvome smo namreč želeli rešiti, preden se začnejo pripravljalne tekme. Pogovarjali smo se debelo uro, a razlike v mišljenju in konceptih so ostale, tako da smo skupaj ocenili, da je za slovensko reprezentanco bolje, da nadaljujemo vsak po svoje,« je razočarano zaključil selektor.

Od petih igralcev iz NBA - Primoža Brezca, Gorana Dragiča, upokojenega Raša Nesterovića, Aleksandra Vujačiča in Udriha -, ki jih je vodstvo KZS pozimi snubilo za reprezentanco, sta tako na seznamu ostala le še prva dva, pri čemer se bo Dragič selekciji prvič priključil prihodnji teden na Kitajskem. »Stališče Košarkarske zveze Slovenije in vodstva je tu zelo jasno: reprezentanci se je treba podrediti na način, ki ga zahteva selektor, sicer je bolje reči bobu bob in se raziti s stiskom roke. To smo tudi storili, kar je, kar zadeva jasno komunikacijo tiče, zagotovo velika reč, saj bo verjetno marsikdo težko doumel, da smo nestrinjanja rešili korektno in s čim manj čustvi. Vsekakor je najbolje, da smo razhajanja zaznali in rešili v uvodnem delu priprav in ne šele tik pred svetovnim prvenstvom. Žal nam je, da z mlajšim od bratov Udrih nismo našli skupnega jezika, a mirno lahko zatrdim, da je za vsako moštvo najbolje, da v njem ni nezadovoljnih posameznikov,« je dejal direktor reprezentanc Matej Avanzo.

Iz tiskane izdaje Dela.