Bergerju vremenska loterija na 15 km

Smučarji tekači so na svetovnem prvenstvu v Saporu na Japonskem opravili s 15-kilometrsko preizkušnjo. Na tekmi, ki jo je močno krojil snežni metež, se je zmage veselil Norvežan Lars Berger (35:50,0).

Objavljeno
28. februar 2007 12.53
Drugouvrščeni Belorus Leonid Karnejenko, zmagovalec Norvežan Lars Berger in tretjeuvrščeni Nemec Tobias Angerer
Saporo - Smučarji tekači so na svetovnem prvenstvu v Saporu na Japonskem opravili s 15-kilometrsko preizkušnjo v prosti tehniki. Na tekmi, ki jo je močno krojil snežni metež, se je zmage veselil Norvežan Lars Berger (35:50,0) pred Belorusom Leonidom Karnejenkom, ki je zaostal 35,8 sekunde in Nemcem Tobiasom Angererjem, ki ga je Berger prehitel za 52,4 sekunde. Edini slovenski predstavnik Nejc Brodar je zaostal slabe štiri minute in bil 69.

Norveški biatlonec Lars Berger je imel na SP srečo, ker ni klasičen tekač iz svetovnega vrha in mu zato ni bilo treba nastopiti v najboljši, zadnji skupini. Na tekmi, ki so jo skrojili snežni viharji, je nastopil v zelo dobrih razmerah z nizko startno številko 55 in nihče ne dvomi, da je tokrat o zmagovalcu odločila prav ta. Napovedi so bile v norveškem taboru sprva drugačne, saj je med biatlonci za favorita veljal Bergerjev rojak Ole Einar Bjoerndalen, ki pa se s številko 109 ni uvrstil prav med najboljše in je končal na 16. mestu. Z današnjo zmago je Berger postal prvi biatlonec, ki je osvojil naslov svetovnega prvaka v smučarskem teku v posamični konkurenci, že pred tem pa je bil Berger na zadnjem SP v Oberstdorfu član norveške zlate štafete. Vsekakor si bo 27-letni Berger leto 2007 zapomnil, saj je bil pred tremi tedni tudi med nosilci kolajn na biatlonskem SP v italijanski Anterselvi, kjer je osvojil srebro.

Berger: V prvi polovici tekme sem lahko tekel na vso moč

"Vreme je bilo tokrat res meni v prid. Predvsem v prvi polovici tekme sem lahko tekel na vso moč, drugih 7,5 kilometra pa je bilo zelo težkih. Prav na koncu je sneg padal tako močno, da se mi je zdelo, da z neba leti lepilo, a sem imel do cilja le še kratko pot. Pravi zmagovalec dirke je Angerer, saj sam v regularnih pogojih ne bi imel možnosti v dvoboju z njim," je športno priznal zmagovalec, ki je Norveški v Saporu priboril že tretjo zlato kolajno in deseto skupno, medtem ko so norveški "nordijci" na lanskih olimpijskih igrah v Torinu z zmago skakalca Larsa Bystoela osvojili le en naslov. Ob tem je dodal, da njegov glavni šport ostaja biatlon: "Letos sem na biatlonskem SP osvojil srebro. Najbolj si želim zlata tam."

Podobno dobre razmere za tek je izkoristil 19-letni Belorus Karnejenko, ki je nastopil celo s številko 3 in poskrbel za eno največjih presenečenj na SP: "Ko se je spremenilo vreme, sem vedel, da bom dosegel visoko uvrstitev, vendar kolajne nisem pričakoval. Na koncu se je srečno izšlo."

Angerer: SP je nekaj popolnoma drugega

Moralni zmagovalec tekme pa je bronasti Nemec Tobias Angerer, vodilni v svetovnem pokalu, ki mu je s številko 121 z izjemno borbenostjo uspelo premagati težke razmere in se kljub temu zavihteti do bronastega odličja. "Na običajni tekmi svetovnega pokala se verjetno ne bi uvrstil niti med najboljših 30, a SP je nekaj popolnoma drugega. Tako močno sem si želel kolajne, da sem si jo praktično priboril le z željo. Seveda sem odličja vesel, po drugi strani pa sem razočaran, saj sem bil res izjemno pripravljen, a brez možnosti za zlato," je dejal Nemec, ki mu je po devetih kilometrih kazalo zelo slabo, v končnici tekme pa so se razmere le toliko izboljšale, da je premešal vrstni red med najboljšimi.

Kaj si o regularnosti tekme mislijo, so nazorno pokazali tudi nekateri tekmovalci. Bjoerndalen denimo sploh ni dajal izjav. Francoz Vincent Vittoz, eden najboljših tekačev, je raje kar odstopil. Branilec naslova prvaka, Italijan Pietro Piller Contrer, pa je zdržal do konca in v slabih pogojih osvojil deseto mesto.

Odzivi v različnih taborih so po tekmi seveda različni. V nemškem menijo, da bi se morali prilagoditi vremenskim razmeram in se denimo potem odločiti za skupinski start, v nekaterih drugih pa, da gre pač za šport, ki je nekoliko odvisen tudi od vremena in da je Berger le uspešno izkoristil priložnost, ki se mu je ponudila. Pa tudi pri Mednarodni smučarski zvezi (FIS) se branijo, da je bila vremenska napoved takšna, da pred startom menjava skupin ne bi prinesla ničesar, saj nihče ni znal natančno napovedati, kdaj in kako lahko pride do snežnega viharja, ki je trajal praktično le 20 minut.

Brodar šele 69.

Štiriindvajsetletni Škofjeločan Nejc Brodar se od SP tako poslavlja s povprečnim nastopom. Tudi slovenski tekač je imel s številko 66 dobre pogoje, ki pa jih ni znal izkoristiti za več kot skromno 69. mesto. Njegov izkupiček na SP je torej današnje 69. mesto, 46. mesto iz sprinta in odstop na dvojnem zasledovanju.

Četrtkova in petkova štafetna preizkušnja bosta minili brez slovenskega zastopstva, v soboto pa bo svetovna podprvakinja Petra Majdič na 30 kilometrov klasično s skupinskim startom znova skušala osvojiti sam vrh med smučarskimi tekačicami, medtem ko bo Brodar na 50 km za moške v nedeljo izpustil.