Bitka za OI 2016 se bliža vrhuncu

Ameriška prva dama Michelle Obama in TV-zvezda Oprah bosta odpotovali na Dansko, kjer bosta lobirali za Chicago v boju za organizacijo olimpijskih iger leta 2016. A tekmeci Rio de Janeiro, Tokio in Madrid imajo svoje adute.

Objavljeno
24. september 2009 12.31
P. Z.
P. Z.
New York - Delegati na zasedanju Mednarodnega olimpijskega komiteja (MOK) bodo v Københavnu preživeli deset dni, 2. oktobra pa odločili o prireditelju olimpijskih iger leta 2016. Favorita je tudi po dveh letih silovite kampanje težko napovedati.

»Veselimo se napetih 10 dni v Københavnu. Dobro je, da imamo štiri prvorazredne kandidate. Vsak od njih je sposoben organizirati zelo dobre igre,« je dejal predsednik MOK Jacques Rogge, ki se bo med 6. in 9. oktobrom potegoval še za osemletni mandat na čelu organizacije.

Pravico do glasovanja ima 115 delegatov. »Mislim, da bo razlika med zmagovalcem in drugouvrščenim nekaj glasov. Dva, trije, največ štirje,« pričakuje Belgijec. Medtem ko je v preteklosti vedno izstopil kakšen favorit, ga zdaj ni. Nekaj časa je bil v osredju Chicago, ki pa je izgubil nekaj podpore zaradi spora med MOK in ameriškim olimpijskim komitejem v zvezi z delitvijo dobička in zdaj preloženo ustanovitvijo neodvisne ameriške olimpijske televizije. Tudi dejstvo, da so igre v Chicagu močno odvisne od zasebnega kapitala, ki v recesijskih časih ne daje velikega jamstva, ne govori v prid ZDA.

Toda na drugi strani je močna podpora v Chicagu rojenega predsednika Baracka Obame, ter prisotnost njegove soproge Michelle in televizijske zvezdnice Oprah Winfrey bosta morda premaknili jeziček na tehtnici. Največji vir prihodka MOK so televizijske pravice v ZDA, ki za OI 2014 in 2016 še niso podpisane, zato bi MOK veliko pridobil, če bi igre dodelil Chicagu, saj bi to močno dvignilo ceno. Ameriške televizije bi namreč lahko precej več iztržile iz domačih iger.

Največji adut Brazilcev je dejstvo, da olimpijskih iger še nikdar ni bilo v Južni Ameriki. Rio ima tako podporo celotnega kontinenta. Potem ko je FIFA SP v nogometu leta 2010 dodelila Južnoafriški republiki in leta 2014 Braziliji, ima MOK vse manj izgovorov, zakaj se izogiba mestom na južni polobli, če ne gre ravno za Avstralijo. aJužni Ameriki.

Toda MOK skrbita nižji iztržek iz marketinga in promocije, pa tudi visoka stopnja kriminala v Riu. Prednost pa je podoben časovni pas z ZDA. Ameriške televizije niso navdušene, kadar kupujejo pravice za igre v Evropi ali Aziji.

Samo Tokio ima izkušnje z organizacijo OI. Tam so bile leta 1964. Rogge je Japonce že pohvalil, da so pripravili odličen finančni načrt. V prid jim govori tudi visoka tehnološka razvitost. Toda leta 2008 so bile igre v Pekingu in dvakratne azijske igre v osmih letih bi utegnile biti preveč. Poleg tega ima Tokio najslabšo podporo med prebivalci, čeprav se tik pred zdajci nakazuje zasuk krivulje navzgor.

Madrid je še izboljšal kandidaturo, potem ko je bil poražen pred štirimi leti. Toda po OI v Londonu 2012 je težko verjeti, da bo MOK dvakrat zapored OI dodelil Evropi. Španci imajo veliko podporo premierja  Joseja Luisa Zapatera in kraja Juana Carlosa, kar je pomembno na diplomatski ravni.

Pred štirimi leti sta napet dvoboj do zadnjega bila Pariz in London. Francozi so veljali za favorite, na koncu pa so slavili Britanci.