Bjoerndalen v fotofinišu ugnal Poireeja, novo slavje Neunerjeve

V fotofinišu je Norvežan Ole Einar Bjoerndalen (37:31,6/2) za desetinko sekunde ugnal Francoza Raphaela Poireeja (1 kazenski krog), že peto zmago v sezoni pa je osvojila 20-letna Nemka Magdalena Neuner.

Objavljeno
11. marec 2007 18.34
Biatlon
Holmenkollen - Biatlonci so danes na Holmenkollnu na predzadnji postaji svetovnega pokala nastope končali s tekmama s skupinskim startom. Dvakratna svetovna prvakinja Magdalena Neuner in Norvežan Ole Einar Bjoerndalen pa sta se še drugič povzpela na najvišji stopnički in smela na sprejem h kralju Haraldu V. Slovensko uvrstitev dneva je s 13. mestom zabeležil Janez Marič, Teja Gregorin je bila 23., Tadeja Brankovič pa 26.

Dramatična tekma pri moških

Posebej dramatična je bila moška tekma. Po nekaj napakah najboljših tekmovalcev je bil dolgo v ospredju Rus Ivan Čerezov. Prav na zadnjem streljanju pa je najhitreje opravil Francoz Raphael Poiree, 3,2 sekunde je zaostajal Bjoerndalen, 5,8 Čerezov in 9,3 sekunde Nemec Sven Fischer.

Zadnji krog je pokazal, da Čerezov ni dovolj dobro tekaško pripravljen. Fischer je skušal uiti na zadnjem vzponu, a je Bjoerndalna in Poireeja, ki je nastopil zadnjič v karieri, pripeljal le do ciljne ravnine, kjer sta Norvežan in Francoz med seboj odločila zmagovalca, fotofiniš pa je pokazal, da je bil za odtenek hitrejši Bjoerndalen, ki je osvojil že 75. zmago v karieri. Zdaj je še korak bližje slavnemu švedskemu smučarju Ingemarju Stenmarku, ki je v karieri zbral 86 zmag in tudi ta rekord je eden od Bjoerndalnovih ciljev v karieri.

Bjoernedalen za petami Greisu

V skupnem seštevku svetovnega pokala se je Bjoerndalen (668 točk) vodilnemu Nemcu Michaelu Greisu (730) zdaj približal na 62 točk zaostanka. Greis je na današnji tekmi na polovici po petih kazenskih krogih odstopil. V izjemnem položaju je tudi drugouvrščeni Poiree (706), ki pa se poslavlja od aktivnega tekmovanja.

Janez Marič je tekmo začel iz ozadja, saj je na prvem streljanju zgrešil strel in bil 21., nato pa počasi napredoval. Po zadnjem streljanju je bil še 15., v zadnjem krogu pa je pridobil še dve mesti in spet dosegel zanj vrhunsko uvrstitev. "Za mano je še ena težka tekma in niti sam ne vem, odkod še jemljem moči za nastope. Danes sem kar solidno streljal in s tekom ter zares odlično pripravljenimi smučmi, mi je uspelo prehiteti še nekaj tekmovalcev pred seboj. Poskušam z novim strelskim pristopom, ki se včasih obrestuje, včasih pa še ne. Vsekakor ga moram še dokončno osvojiti. Žal se je zaradi slabega počutja za mene svetovni pokal končal in odhajam domov. Do začetka nove sezone bo dovolj časa, da skupaj s trenerjem analizirava moje letošnje streljanje in ga popraviva. To je bila moja največja letošnja hiba za katero upam, da se mi ne bo več ponavljala, saj sem bil tekaško zelo dobro pripravljen in sem na ta račun izgubljal dobre uvrstitve," je po tekmi ugotavljal Janez Marič.

Zanimivo je bilo tudi pri dekletih

Zelo zanimiva je bila tudi ženska tekma. Rusinja Jekaterina Jurjeva je vodila od drugega do zadnjega streljanja, saj je zadela vseh 20 tarč. Iz ozadja pa sta prišli mladi Nemki Magdalena Neuner in Kathrin Hitzer, ki sta pred tem morali dvakrat v kazenski krog, bili na zadnjem streljanju 100-odstotni in imeli za Rusinjo deset oziroma 16 sekund zaostanka. Obe sta Rusinjo brez težav ujeli in prehiteli. Zanimivo je, da je Neunerjeva s številko 5 zabeležila peto zmago v karieri, obe pa sta bili po uspehu nepopisno veseli, saj nista le iz iste reprezentance, ampak sta tudi sostanovalki na vseh poteh nemške reprezentance.

Med dobitnicami točk tudi Gregorinova in Brankovičeva


Teja Gregorin in Tadeja Brankovič sta se vnovič razveselili točk svetovnega pokala, za višjo uvrstitev pa sta bili premalo natančni na strelišču. Prva je zgrešila šest strelov, druga sedem in višja uvrstitev s takšnim izkupičkom ni bila realna.